Retrocollector for real!

mario

Halloj och välkomna ska ni vara till min nya systerblogg till “Zwirres Hörna”. Som en del av er säkerligen vet så är hörnan stängd för allmänheten sedan en tid tillbaka, och det kommer så att förbli. Jag använder den fortfarande för att dela med mig av mitt liv, men på en mer personlig nivå. Öppen för allmänheten kommer den aldrig att bli igen, men jag tänkte ändå skapa något vid sidan om som kan intressera en nischpublik. Enter “Retrosamlaren.com” : En site och blogg som kommer att behandla ett av mina allra största intressen : Samlandet av gamla Tv-spel, datorer, memorabilia från filmer jag älskat, leksaker, kläder och annat. Jag har alltid varit en retrogalning (då jag trots allt växte upp med den allra första digitala revolutionen), men jag har alltid hållit mig till lättsamlade saker. När det gäller tv-spel har jag ofta samlat kompletta rom-sets (dvs spel i datafiler) och spelat dem i emulatorer på min dator, och rolig memorabilia från filmer och reklamer har varit mer eller mindre spontaninköp.  Den här bloggen kommer att berätta om övergången från försiktig samlare till fullskalig retrocollector med allt vad det innebär. Det kommer att handla om att få tag på  sällsynta maskiner (när det gäller tv-spel), orginalspel (kompletta i sina boxar), samlarföremål från filmer (framför allt från skräckgenren), lustiga kläder från nördvärlden och mycket annat.

Min fuskstart:

Jag har redan sedan tidigare börjat samla, men bara på en väldigt liten nivå. Jag har endast haft kontakt med svenska importföretag, och hur snälla de än är med personlig kontakt och allt så kostar det en halv förmögenhet att använda sig av dem. Jag ska ta ett brutalt exempel på en gång : En av mina allra största favoriter på rpg-fronten är serien “Phantasy Star” som släpptes till Sega Mastersystem/Megadrive/Nintendo Gamecube. Jag beställde 5 spel + 1x Sega Mastersystem och 1x Sega Megadrive (som jag inte ägde för tf). Jag fick ett pris på spelen och regionsmodifierade maskiner på drygt 10k sek (2 sammanslagna ordrar), och för mig var det värt det. Jag visste att spelen och maskinerna kostade ganska mycket på förhand, och även om priset oroade mig så är det värt alla minnen.

Men men:

Svenska importörer slår på brutala mängder pengar på varje inköp, vilket jag snart fick lära mig. Förvisso är de jag har haft att göra med de bästa i branschen (i form av utbud), men efter att jag grävt runt själv insåg jag att jag kunde ha kommit undan allt från 30-40% billigare i den affären om jag fixat alla importer på egen hand.

Världen är en guldgruva:

Sega-affären lärde mig något : Om du kan göra det själv, tveka inte! Sagt och gjort så har jag kastat mig ut på den globala marknaden och börjat importera själv. Det är fruktansvärt mycket mera jobb att sköta alla upphandlingar själv, men jag tror det är värt det i slutänden. Det ni kommer att följa här på bloggen är en resa där jag uppfyller gamla barndomsdrömmar, lever ut mina nuvarande, och förhoppningsvis lämnar en guldgruva till mina barn. Man ska aldrig växa upp helt.

Det här är min livlina till den era jag älskade mest.

..och ni hakar på..

//Eder Z

(rättad i efterhand)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s