Ett mosat paket från Nebraska.

magnavox_odyssey_logo

 

God dag på er!

Jag väljer att börja min historia som importör i Nebraska, USA. Där lyckades jag ragga rätt på en snubbe som hade ett Magnavox Odyssey 2000 i sin ägo. För er som inte känner till namnet så är handlar det om ett av de tidigare tv-spelen som nådde hemmamarknaden runt 1977 om jag inte minns fel. Apparaten låg hyfsat långt ner på min “wish list” fram till att en gammal vän till mig propsade på att “Den är väl retro om något”. Sagt och gjort, jag började scanna av marknaden och landade i Nebraska, i staden Lincoln om vi ska vara ordentligt precisa. Där fanns ett ex som legat och samlat damm i sin orginalkartong, och som jag efter lite budande lyckades forsla hem till Sverige.

Paketet kom dock fram rejält misshandlat…

När man som samlare ser något sådant blir man givetvis orolig. Att prylarna är intakta är viktigt, men det är minst lika viktigt att orginalförpackningen är i gott skick. Ärligt talat såg det ut som om någon slagit ner röven på eller lirat baseball med emballaget. Tack och lov så hade ägaren förpackat hela faderullan med gott om ihopknöcklade tidningsblad (som gav en del intressant läsning vid uppackningen). Varan visade sig vara i gott skick tack och lov, och att packa upp något som är nästan lika gammalt som en själv är alltid spännande 🙂 Så här ser orginalförpackningen ut iaf:

DSC_0544

..Retro så det räcker och blir över. 70-talet går verkligen igen i designen..

Som till synes så är lådan ganska bulig efter 36 år i “tjänst”, men i övrigt i gott skick. Precis som vanligt när det gäller mina bloggar så kan man klicka på bilderna för att få upp större varianter av dem på en helskärm. Nu tar vi och hoppar vidare till det magiska innehållet i denna buliga låda 🙂

DSC_0545

..Yes it’s red allright, very very red..

Det ljuva 70-talet kunde verkligen det här med att bjuda på orginella färger. Inga flashiga pianolackerade apparater, inga ledlampor eller trådlösa styrenheter : Bara en stor röd och jätteanalog klump där kontrollerna sitter fast i enheten. Det stinker verkligen av retro om den här apparaten, och jag fullkomligen älskar det! Som ni kan se så är maskinen nästan i nyskick (bortsett från lite damm och smårepor), och det gjorde att affären kändes än bättre. När man shoppar grisen i säcken är man alltid lite skrajsen att inte få den kvalitet man förväntar sig. Här fick jag helt klart vad jag önskade mig!

Jag ska visa en till bild på rf-modulatorn som följde med (dvs den del som sammankopplar tv & spel och ger möjlighet att byta emellan dem med en switch):

DSC_0548

..Japp, den är säkerligen lika opålitlig som den ser ut att vara..

Min Odyssey är faktiskt den enda maskin i min ägo som jag tvekar att ens koppla in i tv’n just pga denna i allra högsta grad tveksamma rf-modulator. Jag har en gammal 14 tums platt-tv ståendes som jag kan vara redo att offra, men den kommer nog aldrig att kopplas in i en av våra “standardapparater”. Well, nog om det! Nu spanar vi in vad det finns för spel i maskinen!

Vart stoppar man in blue-ray skivan?

Men det gör man ju inte alls. Man knölar inte ens in en gammal lp-skiva i någon slot och väntar på den sedevanliga “loading” skärmen. Här är det stenhårda switchar som gäller för att välja spel . Hela 4 st ryms på kretskortet och alla är de Pongkloner! Inte helt oväntat kanske? Vi tar en titt på en liten video tycker jag. 1977 så var det här state of the art, vilket är ganska otroligt.

Intressantare än så blev det tyvärr inte:

Men men, det var inte därför jag köpte den här maskinen. Jag vill äga och arkivera en bit tidig spelhistoria. Förhoppningsvis kan jag hålla den i fungerande skick i många år till. Jag älskar verkligen designen på konsollen och kartongen, och bara det gjorde det värt inköpet 🙂

Vill du ha en egen Magnavox Odyssey 2000?:

I Sverige är Odyssey 2000 väldigt ovanlig och svår att få tag på rent generellt. Vill du ha ett ex bör du vända dig till USA där Magnavox apparater såldes i stora kvantiteter. De finns i väldigt varierande skick, och jag tror att jag hade ganska mycket tur när jag fick tag på en apparat som är så gott skick som min. En sak är klar : Man äger inte en sån här apparat för spelens skull, utan för att äga en bit av 70-talets design och tänkande. För mig är det intressant nog. Tack så mycket för att ni tog er tid att läsa!

Mvh:

//Stefan

2 responses to “Ett mosat paket från Nebraska.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s