Välemballerat paket från Japan.

Neo_Geo_AES_logo

Hej på er!

Ny dag, mer gamla prylar att skriva om. Den här dealen snappade jag upp i Kumamoto, Japan, och objektet det handlar om är ganska tydligt (om man nu inte råkat missa loggan här ovanför). Väldigt länge har jag önskat äga en av dessa gamla monstermaskiner, men priserna på dem här i Sverige är smått hutlösa. Man får vara beredd att punga ut mellan 6-10000 kronor för en maskin i bra skick, och det är jag inte riktigt villig att göra. Med lite jobb kan man komma undan billigare, och tack vare en väldans artig och trevlig liten herre från soluppgångens förlovade land så har jag nu en av dessa fantastiska maskiner i min ägo.

Vad är Neo Geo då?

Maskinen släpptes 1990 och var vida överlägsen all annan konkurrens på marknaden. En del av er har säkert spelat de gamla arkadspelen (Metal Slug, Last Resort osv), och för att göra en lång historia kort så handlar det om pixelperfektion. Kvaliteten på de allra flesta spelen var enormt hög, och SNK (som tillverkar apparaten) tyckte nog att de gjorde ett genidrag som förpackade samma hårdvara som arkadspelen i en maskin för hemmabruk. Vad de kanske inte tänkte på var hur mycket det skulle kosta för en average joe att köpa grejorna. Maskinen kostade drygt 6000 på den tiden, och spelen gick på runt 2000 kr styck. Med andra ord så blev systemet ganska svårt att sälja, och när SNK väl gav ut en billigare variant byggt runt ett cd-system istället för kassetter så var det redan för sent. Någonstans i krokarna lurade den första Playstationmaskinen, och resten är väl egentligen historia.

Så varför köpa en?

Maskinen var the king of the hill när det begav sig och är ordentlig eftertraktad i samlarkretsar. Spelen till den kan man plocka upp än idag och verkligen njuta av. Man hittar inte bättre 2d-spel till någon annan maskin helt enkelt! Jag velade dock fram och tillbaka vilken variant av maskinen jag skulle köpa, men i slutänden bestämde jag mig för orginalet med kassetter. Visst är cd-systemet billigare, men det är ju inte riktigt… Neo Geo på nåt sätt. Nåväl, vidare till bilderna på den härliga maskinen:

DSC_0570

..Jag erkänner : Jag var som en barnunge när jag rev upp emballaget..

Kartongen var lite kantstött, men det kan man väl förstå efter 23 år. I övrigt hängde den ihop precis som den skulle 🙂 Jag får vara nöjd helt enkelt.

DSC_0572

..Konungarnas konung..

Innehållet i paketet var i perfekt skick (om man bortser från lite damm). Den är begagnad men det finns inte så mycket som ett spår av wear & tear. Det är ett tidigt exemplar, och tack och lov skickades old-school joysticken med. De senare maskinerna hade ett ganska fult alternativ. Jag är väldigt nöjd med kvaliteten, och jag ämnar att hålla apparaten i detta skick. Vem vet vad det här monstret kommer att bli värt i framtiden?

Nu börjar problemen:

Nu äger jag maskinen, men jag lär ju ha tag på några spel till den också. Jag vill trots allt testa på hur det är att köra dem på en orginalmaskin. Spelen i dagsläget varierar hejvilt i pris, och man kan få tag på dem för allt mellan 500-18000 kr styck. Nej jag skrev inte fel : Upp till 18000 kr kan spelen kosta (för de mest sällsynta). Jag lär dock hålla mig i den nedre änden av skalan för att inte gå bankrutt 🙂 Jag har ett ex av Samurai Spirits på ingång från en annan del av Japan, så med lite tur kan jag testa maskinen om 2 veckor. Tills dess får jag sitta fint och vänta 🙂 När det gäller mina favoritspel till konsollen (Metal Slug serien, samt Last Resort) så lär jag nog få dammsuga hela världen efter exemplar i min prisklass. De lägsta priserna jag har sett hittills ligger på runt 3500 spänn för det billigaste av dem, men jag är övertygad om att jag kommer att kunna göra en bättre affär än så.

Sist men inte minst tänkte jag bjuda på lite videos från de härliga spelen. Enjoy!

Tack för att ni läste:

//Stefan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s