Dreamcast – Drömmen som gick upp i rök.

God Eftermiddag!

Idag ska vi tala om en maskin som kanske inte är så mycket retro, men som ändå har en speciell plats i mitt hjärta : Sega Dreamcast. Den släpptes i västvärlden 1999 och jag var hyfsat tidigt ute med att köpa mitt exemplar. Dreamcast var tänkt som Sega’s revansch efter floppen Sega Saturn, och iom att den hade launch före både Playstation 2 och Xbox så fanns det verkligen utrymme att lyckas. Sega såg faktiskt ut att lyckas riktigt bra med maskinen med en riktigt stark launch och fina försäljningssiffror. Själv var jag dock lite orolig eftersom Sony demolerade Saturn med sin första Playstation. Det skulle snart framgå att historien tenderar till att upprepa sig (vilket kanske inte var så oväntat trots allt).

The mainstream problem.

När Sony introducerade sin Playstation 2 så föll mycket riktigt försäljningssiffrorna för Dreamcast, och med företagets (vid den tiden) mycket ansträngda finanser tror jag inte att det fanns någon möjlighet att konkurrera på samma villkor. Redan 2002 slutade man att sälja Dreamcast i Europa med en försäljningsprognos på strax över 10 miljoner maskiner sålda över hela världen. I japan pågick försäljningen längre, men det får ni läsa mer om via Google 🙂

Min personliga upplevelse.

Jag gillade Dreamcast av många anledningar. Den hade många actionspel (shooters och fightingspel framför allt), men även några av de mest ambitiösa rpg-projekten någonsin. De spel jag först kommer att tänka på när det gäller Dreamcast är Shenmue serien. Man kan nästan kalla dem för simulerade liv med ett spels berättelse. På samma gång som det var ett rpg så var det en “everyday simulator” med jobb, vardagsinteraktion med människor etc. Det känns som om det var en spelserie tillräckligt ambitiös för att slå runt, och det var nog det som hände till slut. Andra riktigt roliga spel var Crazy Taxi, Metropolis Street Racer, Sonic Adventure och Phantasy Star online (för att välja några). Den bjöd på så många roliga stunder framför tv’n, men var dömd att misslyckas så fort Playstation 2 kom ut. Till slut sålde jag min V1 Dreamcast för att kunna finansiera köpet av en Xbox, något jag faktiskt djupt ångrade länge och väl. Men men, som tur är så finns det möjlighet att få tag på exemplar billigt i dagens läge 🙂

DSC_0620

Dreamcast Revisited!

Jag shoppade på mig en regionsmodifierad USA-apparat för drygt en vecka sen för 1700:-. Som till synes är den ganska använd (läs äcklig), så det blir nog till att gå lös med något rengöringsmedel på den stackars skitiga apparaten. Jag handlade även på mig Resident Evil : Code Veronica som var ett av mina favoritspel från den eran. Förutom skabbigheten så var den lite svårstartad (läs : den kände inte för att skicka någon bild till skärmen), men när den väl hoppade igång var det många goda spelminnen som man längtade tillbaka till. Jag satt verkligen och garvade åt hur risig bildkvaliteten var, för så minns jag den verkligen inte. Jag tror man blivit alldeles för van med HD-formatet nu för tiden 🙂

Thank God!

Eftersom jag varit en samlare/arkiverare av retroroms till emulatorer ända sedan 1995 (om jag inte minns fel) så lyckades jag även vaska fram en nästan komplett uppsättning Dreamcast spel från en av mina gamla hårddiskar. Den som spar han har! Ska ta och bränna ut en drös spel och bara testa… och minnas. Det finns en handfull spel som jag vill ha på orginal (som var signature för maskinen), men de borde inte vara särskilt svåra att få tag på. Good times!

Vill du själv shoppa ett ex så finns de i Sverige från drygt 1400-4000:-. Allt beror som vanligt på skick och om du vill ha dem boxade med alla orginalgrejor. Just i det här fallet valde jag bort boxen eftersom apparaten inte är tillräckligt gammal för att göra ett komplett “set” intressant. Jag rekommenderar maskinen varmt iaf då det finns ett flertal lysande spel att uppleva!

Tack för att ni läste.

Mvh // Stefan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s