Replay : Chrono Trigger (Snes).

Super_Nintendo_logo

DSC_0690

Ännu en promenad längs minnenas allé:

Ett av de absolut första spelen jag handlade på mig när jag “återköpte” min Snes var just Chrono Trigger. Förutom Final Fantasy III kan detta spel vara ett av de bästa i sin genre till konsollen. Spelet släpptes 1995 och var redan då ett av de allra mest eftertraktade rpg’s som fanns på marknaden. Jag minns att jag köpte min Japanska kopia för min Super Wildcard DX32, och använde sedan internet för att leta rätt på översättningar av spelets innehåll. Jag tror det är ganska överflödigt att säga, men det var nästan helt och hållet omöjligt att hänga med fast man hade ett pappersmanus i näven 🙂

Tur hade jag dock:

En gammal barndomsvän till mig bestämde sig för att sälja sitt Snes tillsammans med en nästan komplett j-rpg samling, och jag spottade naturligtvis ur mig pengarna för att få tillgång till denna underbara samling spel. Hade jag vetat vad alla dessa spel skulle ha vart värda idag hade jag aldrig sålt dem för skitpriset jag gjorde senare i livet (dvs 6000:- för en Snes, 19 kassetter, 90 kopior och en kopieringsmaskin till samma konsoll). Hur som helst så var Chrono Trigger en av dessa spel som följde med. Vilket spel det var!

Nytänkade från Squaresoft:

Den här gången presenterade företaget en riktigt intressant historia som förvisso på sedevanligt manér placerade spelaren som protagonisten (med vänner), mot någon form av enorm ondska. Man avvek dock från tidigare linjära historier genom att introducera tidsresande, där man som spelare fick ansvara för att räta till problem genom många olika tidsåldrar (forntid liksom framtid). Man gav även spelet 9 (!) olika möjliga slut beroende på val man gjorde under spelets gång. Själv har jag sett 2 av dem, så det finns ganska många anledningar till att spela om spelet snart 20 år efter releasen 🙂

Squaresoft adresserade även andra problem som funnits i tidigare rpg’s från företaget. Ett av de mest irriterande fallen handlade om random battles. Tidigare har man inte kunnat se fienderna på skärmen, utan alla strider har varit slumpmässigt utvalda. Med Chrono Trigger ändrades detta. Jag minns det som en ganska stor lättnad första gången jag spelade igenom spelet. Man introducerade även combos, som beroende på partymedlemmar såg helt olika ut. Det fanns helt enkelt intresse för att fundera ut strategier som inte fanns i tidigare spel. Man kunde sikta in sig på att bygga ett gäng som kanske klarade sig genom det mesta, men som inte delade ut så mycket stryk. Man kunde även göra tvärsom. Valmöjligheterna växte!

Historian då?

Sedevanligt fantastisk när det gäller Square! Den är inte lika bra som Final Fantasy III, men den är inte så långt ifrån. Vänskap blandas med kärlek, hat och ond bråd död precis som vanligt i Squaresofts historier, och allt är fantastiskt pixelerat till perfektion. Det är svårt att inte dras med in i sagan om alla de olika karaktärer som finns i spelet. Det är inte perfekt, men det är värt att spelas om igen efter så här lång tid, och jag är stolt över att äntligen ha min kassett i bokhyllan. Det är många timmars nöje för den som uppskattar ett ordentligt äventyr framför tv’n 🙂

Sist men inte minst:

Vill du äga ett eget exemplar av Chrono Trigger? Svenskimporten säljer det för dryga 3000:- i fint skick med alla gamla tillbehör. Du kan komma undan billigare om du shoppar i USA, men importavgiften brukar hamna på ett par hundralappar. Hur som helst tycker jag att det är värt det då det är en bit kanonfin spelhistoria.

Tack för att ni läste:

//Stefan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s