Mattel Intellivision – Starten på min nördkarriär.

God kväll på er!

En tid kantad av besvikelser : Så kan man väl benämna min jakt på Mattel’s Intellivision. Klipp efter klipp har jag gått bet på i jakt efter den maskin som startade min “nördkarriär”. Idag tröttnade jag ur och bestämde mig för att shoppa den via svenska importörer. Det blev lite drygt 600:- dyrare än om jag skulle ha plockat upp den från USA, men även mitt tålamod har en gräns. Nu är den på väg hem, ännu en vintage maskin är säkrad och jag kan sova lugnt ett par dagar 🙂

1979!

Releasen för denna underbara apparat! Själv var jag inte mer än fem år på den tiden, och lyckligt ovetandes om den enorma digitala ålder som sakta men säkert vecklades ut över världen. Tiden för den digitala revolutionen låg ännu i sin vagga, och det var inte förrän 1983 som jag för första gången kom i kontakt med denna maskin. Efter att ha provat ett antal “Pong-kloner” som såldes på den tiden fick jag chansen att spela ett par spel på Intellivision. Nintendo’s Game & Watch maskiner regerade fortfarande på skolgården, men jag ville ha mer, mycket mer. Just då kunde Intellivision ge mig det! Tjatet på föräldrarna som följde var säkerligen lika enormt som jag väljer att minnas det, men snart hade jag en maskin i min ägo. Jag minns att mina tre första spel var Utopia, Skiing samt Donkey Kong. Jag ska ta och visa ett par bilder över hur fantastiskt det såg ut på den tiden 🙂

Screenshots:

(Utopia, tidig management och strategi.)

(Skidåkning på den gamla goda tiden.)

(Donkey Kong, otroligt på den tiden.)

Det var tider det!

Om jag hade vetat:

Intellivision räckte långt, men hade jag vetat att Nintendo skulle komma med sitt Famicom (NES) till Europa ett par år senare hade jag nog valt att tjata på min föräldrar då istället 🙂 Hur som helst så vill jag minnas att jag hade mycket roligt med min maskin, och därför har det legat mig nära om hjärtat att skaffa en till min samling i dagsläget.

Samlarvärde då?

Intellivision har inte så jättehögt samlarvärde, så för den som känner sig sugen att investera kan det bli en ganska billig penning. Förr om åren låg dessa apparater betydligt mycket högre i värde men med Ebay/Tradera så blev utbudet vansinnigt mycket större. En version I (den med träkant istället för svart plast) kan man komma över för runt 1600:- i orginalkartong. Spelen varierar i pris beroende på om du nöjer dig med bara kassetten eller vill ha dem kompletta med kartong, manual och inlays till kontrollerna. Allt mellan 40-900:- styck kan man räkna med beroende på skick och sällsynthet. Det finns även en röstsyntes modul att köpa till (runt 9 spel stödjer den) för ett par hundralappar. Allt som allt är det inga astronomiska summor man spenderar om man önskar sig ett stycke spelhistoria.

Det blev lite kort den här gången, men förhoppningsvis hinner jag med ett inlägg till under kvällen.

Tack för att ni läste:

//Stefan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s