Sega Mastersystem revival – En promenad längs minnenas allé.

512px-Sega-master-system-logo

God kväll på er!

Time to start fresh som det troligtvis heter. Efter att ha legat utslagen en vecka utan att ha skrivit något måste det väl ändå vara dags att författa något? Visst är det så kära vänner, och den här gången ska det handla om den allra största konkurrenten till Nintendo’s 8-bits maskin : Sega Mastersystem (eller Mark-III som den hette i Japan). Vi tar och spänner fast våra säkerhetsbälten och reser tillbaka till vårt Europa 1987. En världsdel som knappt smakat på utvecklingen inom tv-spelsbranschen, men som tack vare Nintendo och just detta nådens år även skulle få smaka på dess allra största konkurrent : Sega!

DSC_0734

Två år!

Det var tiden som Nintendo fått på sig att expandera sin influens i vår världsdel. Två ensamma år idag skulle betyda total dominans, men på den tiden fanns det fortfarande utrymme för diverse aktörer att slå sig in på en marknad som precis öppnat ögonen. De som var med på den tiden vet precis vad Sega stod för : Fantastiska arkadspel! När jag som ung och hårlös gosse fick nys om att det skulle komma en konsoll som kunde porta dessa monster som jag alltid önskat spela på hemma plan… ja då slog det runt i böxan. Det var en fantastisk idé!

Sega does what Nintendon’t?

En senare reklamslogan använde sig av ovanstående uttryck, och med all rätt. Man konkurrerade på olika plan helt enkelt. Nintendo satsade på familjevänliga spel och äventyr, medan Sega körde på sin stenhårda och tuffa arkadhistoria. I Japan och USA fungerade det sisådär, men i Europa tog det eld på allvar. Nintendo hade fram till 1987 lyckats etsa sig fast i nästan vartenda vardagsrum, men när Segas Mastersystem landade på spelplanen var det plötsligt inte så enkelt längre. I Europa lyckades Sega sälja mer enheter än vad Nintendo kunde prångla ut, delvis pga en mycket flexiblare marknadsstrategi. Mastersystem lade Europa för sina fötter till Nintendo’s stora förtret, vilket i dagens läge kanske kan vara ganska svårt att tro.

DSC_0739

Mina egna fantastiska minnen av SMS!

På den gamla goda tiden var det inte tal om att äga flera tv-spel. Antingen satt man med ett Nintendo, Atari 2600, eller som mig : Ett Intellivision! Det var liksom inte tal om att köpa på sig en extra konsoll eller ens sälja någon av sina gamla. Hälften av befolkningen visste inte ens vad man använde konsoller till och ringde nästan en excorsist om man erbjöd dem en magisk låda som kunde spela spel på tv’n. Dumburken var till för Nygammalt eller en tocken där hyrkassett från något lokalt företag som hyrde ut videoboxar för 60:- per dag + transferfilmer etc etc.

Thank g*d for friends:

En gammal go’ vän till mig lyckades iaf övertyga sina päron att köpa denna fantastiska maskin, och jag fick den stora äran att besöka honom frekvent för att testa alla nya coola spel som inte fanns till Nintendo’s familjeapparat. Sega Mastersystem var helt enkelt överlägsen Nintendo’s motsvarighet (vilket faktiskt var en direkt sanning), och man fick verkligen mersmak för denna underbara apparat. Dessvärre var spelen dyra som fan, och vi tvingades kommunhoppa fram och tillbaka för att hyra lir i Norberg för att få lite variation. Bara en sån sak! Skulle man göra det idag? Aldrig 🙂 Hur som helst så spelade vi väldigt många spel tillsammans, och som jag minns det från den tiden så var det bra mycket roligare än Nintendo’s motsvarigheter…

Men i dagens läge då? Håller det fortfarande?

Sega Mastersystem föll på just sin ojämna kvalitet i spelen, och precis just där vann Nintendo. Den fullständiga kontrollen som Nintendo hade jämnfört med fritänkarna från Sega avgjorde matchen. I Europa spöade Mastersystem skiten ur Nintendo hela vägen fram till 1996 (då supporten upphörde), men i övriga världsdelar fick man se sig besegrad. Själv kommer jag alltid att älska Segas Mastersystem.. Varför? Låt mig ge er ett par exempel ur min kollektion av spel som faktiskt är värda att nämnas:

Phantasy Star:

Det första riktiga j-rpg jag någonsin spelat, och som vi spelade det! Jag vet inte hur många ggr vi hyrde det i affären, men min vän köpte det till slut och vi körde det till den milda gräns att våra pubishår glömde växa ut. Kartritandet, äventyrandet, story’n. Det var otroligt fängslande på den tiden! Äger ett mint och intakt ex av detta spel!

Golden Axe:

En av mina absoluta favoriter från arkadtiden, helt ok portat till SMS. Testade det till flera olika system, men men… Sega is home 🙂

Miracle Warriors:

Ännu ett rpg som jag minns tack vare min vän. Jag tycker efter att ha testat det i dagens läge att det är lika knasigt upplagt som då (med interfacet), men det är nostalgiskt som fan och historien är fortfarande helt ok (om än något nötig).

Wonderboy in Monsterland:

Ett spel på väg hem, men jag minns det ändå som ett av det allra bästa till SMS. Plattformsäventyr i högform för att göra en lång historia kort. På väg hem är även orginalet Wonderboy samt Wonderboy III : The dragons trap. Denna serie kommer att avsluta min samling av Mastersystem spel. De är alla fantastiska på sitt sätt!

Kontenta:

Sega Mastersystem var verkligen speciell, och jag har många kära minnen från den. Jag har ägt maskinen en längre tid, men inte köpt mer än 2-3 spel till den. Förra månaden gjorde jag slag i saken och shoppade på mig 15 spel rakt av för att ha lite att testa. Jag förstår verkligen varför den slog, och på samma gång varför den försvann i skuggan av Nintendo. Kvaliteten är minst sagt varierande… men icke destå mindre är konsollen värd att äga. Om du känner för att köpa en konsoll kan du säkerligen få en för drygt en tusenlapp. Spelen kan ligga mellan allt från 100:- / 1300:- beroende på vad du är ute efter. Det är en underbar bit historia, det vill jag iaf lova 🙂

Tack för att ni läste:

//Stefan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s