Emulerat : Amiga Forever..and ever ever..

 

Round II:

Det är väl dags att använda sektionen för emulerade grejor tycker jag, och varför då inte börja med en maskin som ligger mig mycket varmt om hjärtat : Commodore’s Amiga! Innan jag skriver vidare skulle jag vilja tillägga att jag helst inte uppmuntrar folk till att lägga pengar på emulatorer, men i det här fallet så kommer det att kosta dig. Det är det värt vill jag lova! Det paket som jag kommer att berätta om i detta inlägg är Cloanto’s Amiga Forever, och det är värt varenda dollar det kostar att köpa. Läser ni mer så får ni strax veta varför.

The dawn of a new day:

Commodore lanserade sin Amiga 1000 modell redan 1985 som en uppföljare till sin oändligt populära Commodore 64. Maskinen var verkligen high-end på sin tid, och jag kan lugnt påstå att den inledde en helt ny och spännande era i hemdatorgenren. Amiga 1000 var dock väldigt dyr, och det var inte förrän 1987 som Commodore släppte sin Amiga 500 som massorna tog emot maskinen med öppna armar. Själv kom jag i kontakt med maskinen 1988 då en klasskamrat till mig köpte ett ex. Jag  var minst sagt imponerad! Som gammal Commodore-junkie (som kört på C-64 / 128 i många år), så var Amigan ett helt nytt och fantastiskt grepp på allt som innefattade hemdatorer. Jag var en riktig sucker för både spel & demos redan på c-64 tiden, men Amigan tog allt det och transformerade det till 16 bitar av på den tiden obegränsad kraft.

Den kunde göra precis allt!

På den tiden var det dagens sanning. Amigan var med sina fantastiska 7.14Mhz och sin underbara processoruppsättning i det närmaste oslagbar. Var den för slö i grafikhanteringen, köp ett acceleratorkort. För lite minne? Plugga i ett par megabyte till i någon av portarna. Läste den filer för långsamt? Investera halva din månadslön i en 52Mb hårddisk. Kommunikation? Ah, köp ett 14400 bauds modem och surfa supersnabbt på dåtidens BBS’er. Kuriosa för er som klagar över 3G idag : Dåtidens bästa modem laddade hem filer någonstans mellan 0,9-1,6/kb per sekund. Amigan hade oändliga möjligheter på den tiden bara man hade en ordentligt utrustad plånbok! Hur som helst : Jag var inte mer än 14 år, och en ordentligt utrustad plånbok var det sista jag hade. Min Amiga 500 räckte dock långt ändå. Många extremt roliga spel fanns det, och jag älskade att titta på “demos”. Demos kan kort beskrivas som uppvisningar av folk som vet hur man vränger ut och in på en dator som ingen annan. Genier i koalition som bäst, en bunt idioter med nazikomplex som sämst (de som var med back then vet vad jag talar om).

Den växte på mig:

Amigan som dator är än idag den burk jag är allra mest fäst vid. Det spelar nog ingen roll hur många kraftfulla datorer som har poppat ut sen dess : Amiga is home! Kanske är jag bara nostalgisk, men ändå tror jag inte riktigt det. Man fick så många nya upplevelser med den datorn som inte liknade något annat. Det största steget för mig som alltid varit intresserad av musik, var att hoppa från C-64’ans Future Composer till en riktig tracker. Ni som vill veta mer om det kan läsa om det på nätet, men man kan kort och gott beskriva det som att förflytta sig från syntetiska ljud till en studio med avancerade samples. Helt nya världar av möjligheter. Amigan kunde göra allt! Tack vare just mitt demo och mitt musikintresse fick jag chansen att träffa fler av de mest inflytelserika Amigapersonligheterna på den tiden, bla människorna bakom denna legendariska Amigademo:

Men men, hold your horses!!!

Vad fasiken har detta med Amiga Forever att göra? Förvisso är jag ordentligt nostalgisk, och när det gäller just Amigan är det lätt att det bär iväg ärligt talat.. Men men : Det finns många emulatorer för Amigan i dagens läge, men inte någon av dem ger de möjligheter som Cloanto’s Amiga Forever gör. Jag brukade själva bygga “referensdatorer” med hjälp av emulatorn WinUAE för ett par år sedan, men eftersom rom-filerna är olagliga att distrubera så lade jag snart ner mitt hemmaprojekt och bestämde mig för att stöda Cloanto istället. Det är företaget som äger alla Amigarättigheter i dagens läge, och med tanke på hur mycket jag uppskattade den datorn bestämde jag mig för att lägga min del av cash istället. Upplevelsen är värd det! Man får extremt mycket för pengarna. Du får ett härligt custom interface, du får möjlighet att köra alla Amigans kickstarts med olika configs, och du får möjligheter till att göra din alldeles egna setup. Det kostar inte mer än $30 för att få den ultimala Amigaupplevelsen på din PC. Jag rekommenderar den verkligen, det är värt vartenda öre!

Bilden du ser här ovan är ett exempel från Amiga Forever, och adressen du kan surfa in på för att köpa paketet är : http://www.amigaforever.com/

Stöd historien!

Tack för att ni läste:

//Stefan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s