Emulerat : C-64 Forever.

En emulerad legend:

Gårdagens artikel handlade om Commodore’s Amiga. Idag kommer det att handla om en legendarisk dator, nämligen Commodore 64. Förvisso var min första kontakt med en dator ett stycke ZX Spectrum, men det var när jag först kom i kontakt med Commodore 64 som jag förstod att framtiden innehöll datorer för varenda människa runtom i världen. På den tiden var vi inte särskilt många som uppskattade datorer, och allt som oftast var man en halvt om halvt bespottad nörd. “Varför ska man sitta framför en sån där?”, “Den där burken gör ju ingen nytta!”, “Idiot, du kastar bort all din tid!”. Okvädesorden var många, och ryktet som uppstod runt oss nördar var allt annat än coolt. Vi spenderade enligt rykten 24 timmar om dygnet stirrandes rakt in i en skärm helt utan nytta. Vi levde i en värld där inget spelade någon roll. Själva hade vi ganska roligt åt dessa rykten medan vi faktiskt spenderade rätt många timmar framför skärmen, precis som ni gör idag (utan att kalla er själva för nördar). I retrospekt är det inte så måttligt ironiskt 🙂

Allemansdatorn:

Commodore 64 blev precis just det : Den första datorn som världen faktiskt tog till sina hjärtan. Även om man faktiskt inte förstod sin brödburk till fullo i början på 80-talet så kunde man göra allehandla sysslor på den. Man kunde syssla med enklare ordbehandling, man kunde ordna sina kalkyler, spela spel, göra lite musik och tom ägna sig åt så avancerade saker som fraktalberäkningar. Det fanns något för de allra flesta att pyssla med. Om man var riktigt cool  kunde man köpa ett modem och ringa upp databaser, tala med varandra på bbs’er och tom ladda ner små filer hem till sig själv, behagligt lagrade på disketter som var precis lika sladdriga som ett par kalsonger. Allt det där gjorde vi på den tiden, precis som varenda människa ser som normala saker idag. Det fanns dock en vesäntlig skillnad : Vi gjorde det på en dator som var dryga tusendelen så kraftig som den pc du troligtvis sitter och läser detta inlägg vid. Are you impressed? I’m impressed 🙂

C-64 Forever:

Återigen är det Cloanto som står för distributionen av detta eminenta emulatorpaket. Med sitt egendesignade interface låter det dig återuppleva nästan 5000 spel och demos från de gamla goda dagarna. Vissa ingår i paketet (som kommer att kosta dig 130:-), och annat kan du ladda ner on demand. Det är fantastiskt mycket värde för pengarna för oss som var med på den gamla goda tiden! Den som är helt ny på C-64 fronten kanske inte riktigt greppar vad som faktiskt gick att göra med den här datorn, men för oss andra som sagt… Den som är demofantast kommer att häpna över vad man faktiskt kunde kräma ur 1Mhz på den tiden. Andra kanske minns sina gamla favoritspel. Nästan allt finns där, och gör det inte det så garanterar jag att det du önskar dig mest inte är mer än en Googlesökning bort. Det är ett fantastiskt paket som är värt den milda summan det kostar.

Själv då?

Givetvis har jag en Commodore 64, bandspelare och diskettstation liggandes. Hårdvaran behöver putsas upp, rengöras osv men jag har fortfarande ett hederligt ex. Dock så spenderade jag 130:- spänn på just C-64 Forever för att det är så näst intill perfekt emulerat (med alla c-64’ans roliga buggar). Gillade du maskinen rekommenderar jag en investering. Du kommer inte att ångra dig!

//Stefan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s