Solsystemets underhuggare : Sega Saturn!

Goddagens!

Jag tvekade först till att skriva det här inlägget. Varför? Jag undrade lite om konsollen i fråga faktiskt tillhör “retroligan”, men sen slog det mig : Den har faktiskt snart 20 år på nacken, och med lite hjälp av ett virtuellt skohorn så kan man helt klart parkera den i samma fack som de andra gamla godingarna. Så, vad var och är Sega Saturn för något då?

Giganternas kamp:

Sega vs. Nintendo, det var där det började. Segas konsoller var trots stor popularitet alltid “the underdog”, och kampen mellan dessa två giganter slutade med Nintendo som vinnare om man ser tillbaka på tiden då Sega Megadrive och Supernintendo var som allra mest populära. Nästa generations slag skulle dock inte stå mellan dessa två företag. Ganska oväntat så blandade Sony sig i striden med sin Playstation, och i den andra ringhörnan hittade vi just Sega Saturn. På den tiden var ett samarbete mellan Sony & Nintendo aktuellt ett tag, men mycket tack vare Sony’s fräckhet (too long story to tell), så lanserade man istället sin alldeles egna underhållningsenhet. Nintendo hamnade temporärt på den digitala soptippen, medan ett revanschsuget Sega utvecklade sin Saturn-konsoll. Slaget kunde ta sin början, även om de flesta av oss i dagens läge vet att segern redan var Sony’s nästan från början.

Det självklara valet:

Jag precis som många, många andra valde att införskaffa Sony’s Playstation. Det fanns ett nytänkande där, någon form av framtid. Sega Saturn erbjöd samma sak, men gjorde det inte lika slagkraftigt som sin konkurrent. Sega fortsatte att konvertera sina arkadgiganter till konsoll, och den här gången kunde man faktiskt stoppa in de mer avancerade 3d-titlarna i deras nya maskin. Jag förstår varför Sega trodde att de hade en vinnare, men det räckte inte hela vägen fram. Sony var helt enkelt bättre på det mesta, men därmed inte sagt att Saturn var en kass maskin. De hade helt enkelt inte lika många superba tredjepartstillverkare som Sony. Själv ägde jag aldrig en Sega Saturn när det begav sig, men jag bestämde mig för att ändra på den saken för drygt en vecka sedan.

DSC_0769

Välkommen hem!

Min Sega Saturn blir den 24:e konsollen i min samling, och även om den var en förlorare i kampen om den enormt hungriga tv-spelspubliken så känns det som om den har sin naturliga plats här hemma. Varför gillar jag den då kan man fråga sig? Det finns en sak som denna burk gjorde som ingen annan : Den flyttade Segas på den tiden otroligt kraftfulla AM2 arkadspel från det lokala haket hem till tv’n. Man kan minnas Virtua Fighter serien, Daytona USA, Sega Rally, Hang On GP osv. Det var exklusivt på den tiden, och att återuppleva dessa gamla pärlor gör det värt att äga denna gamla låda.

DSC_0781

Att åldras med värdighet:

Jag kanske borde ha ställt underrubriken som en fråga istället? Har maskinen åldrats med värdighet? Ska jag prompt säga någonting så tycker jag maskinen har stil över lag. Interfacet är coolt, och maskinen andas “spacey” på fler än ett sätt. Grafiken är som väntat ganska skrattretande med dagens mått mätt, men på den tiden höll den verkligen måttet. Känslan från de gamla arkadspelen är i det närmaste intakt även om Saturnen måste flämta lite extra ibland. Det är dock mest bara charmigt. Jag gillar den där “kvasiretrokänslan” man får av alltihop. Det är inte 80-talets kassetter och pixelgrafik, utan 90-talets tidiga polygoner. Det är rustiskt, och det är en bit historia. Tillsammans med Sony tog Sega ännu ett steg närmare dagens nivåer av teknik, och självfallet ska företaget ha sin del av beröm för det de presterade. Saturn kämpade gott, men förlorade kampen om publiken mot Sony, och senare även mot Nintendo som lyckades prångla ut sin Ultra 64 (som den hette då) på marknaden. Det är dock en helt annan historia.

Vill du själv äga en Sega Saturn?

Priserna varierar hejvilt beroende på skick kan jag säga. Det gäller både spel och konsoll. När det gäller den här apparaten får man helt enkelt hålla koll på dagspriserna på allting. Mitt ex är i hyfsat skick, men man kan räkna med att tillbehören är ganska slitna. Joypads till Saturn är väldigt plastiga och känns billiga, så man får räkna med att skruva isär och och kolla dem ordentligt. Jag fick med en antennkabel som var under all kritik och faktiskt kan tillhöra en av de allra sämsta jag någonsin sett. Rassel & pling rakt igenom! Tack vare kniven och tången som kan skymtas på bilden ovan så fick jag fason på lödningarna och stiften till slut. Mycket jobb, men därmed inte sagt att alla ex lider av samma problem. Jag rekommenderar maskinen varmt om du gillar Segas alster och har en hyfsad budget att arbeta med.

Som vanligt : Tack för att ni läste!

//Mvh : Stefan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s