Mastersystem & inkompatiblitet med SMD kontroller.

512px-Sega-master-system-logo

 

Tjosan!

Idag blir det något lite annorlunda som kommer att serveras till retromiddag, nämligen modifikationstips till Sega Mastersystem (SMS). Om man köper sig ett ex. i dagens läge ska man inte kallt räkna med att få med orginalkontroller till maskinen. De var av ganska dålig kvalitet redan när de släpptes på 80-talet, och enligt uppgift är det inte så många som håller ihop som de ska i dagens läge. Istället händer det ofta att man får med en kontroller till Sega Megadrive, och oftast fungerar den precis lika bra. Det finns dock några tillfällen där man lär få slita sitt hår för att man inte äger en orginalkontroll, och det är om man köper något av de spel som kräver en sådan. Det enda som egentligen skiljer en Megadrive kontroll åt från ett orginal är den extra funktionsknappen. Det räcker dock för att få en bunt med titlar att bugga ur helt när det gäller styrningen. What to do? Ragga en bättre begagnad på Ebay? Nej då!

Nu ska vi sabba grejor!

Det går att förvandla din Sega Megadrive kontroller till ett Mastersystem “orginal” med ett enkelt ingrepp. Tänk på att ingreppet är av förstörande art, så var säker på att du har en kontroll att undanvara! Först kontrollerar vi att du har samma typ av Megadrive kontroller som jag fick med till min Mastersystem. Så här ser den ut: Observera att jag inte vet om kretskortsuppsättningen i dessa kontroller varierade med tiden, så risken ligger helt och hållet hos dig. Allright?

DSC_0786

Leta sen rätt på en passande skruvmejsel (det är en fördel om du har ett set för att skruva med just elektronik då mejslarna är djäkligt små), och skruva upp de 6 skruvarna på baksidan av kontrollen.

Nu ska det se ut enligt följande:

DSC_0783

…eller ja, inte riktigt som på bilden ovan. Som ni kan se är det en kabel som är kapad, och där ligger tricket. Det finns en mörkgrå och en ljusgrå kabel, och det är alltså den ljusgrå som ska kapas. Är man fingerfärdig så kan man installera en liten strömswitch mellan kabeländarna för att kunna få sin kontroll att fungera som förr. Jag är varken fingerfärdig eller har tillgång till en switch, så jag kapade bara kabeln. Vad som händer i kontrollen är att man helt enkelt stänger av strömmen till start-knappen, och vips kommer dina problematiska spel att fungera alldeles utmärkt. Lycka till!

Sist men inte minst : Varför detta tips?

Ett av mina absoluta favoritspel till Mastersystem, nämligen Wonderboy in Monsterland fungerade absolut inte med något annat än en orginalkontroll. Det finns ett par till titlar med samma problem, men om de får ni läsa vidare på Internet.

Tack för att ni läste:

//Stefan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s