Snygga till retrosamlingen – Pyssel för den tålmodige.

DSC_0792

God kväll på er!

Ser bilden ovan bekant ut? Du kanske precis som jag är en genuin samlare, eller du kanske bara har en gammal konsoll vars spel sedan länge saknar sina kartonger. Många är vi som slarvat bort, trampat sönder eller på annat sätt saknar kompletta spel från den tiden. Jag som samlare strävar alltid efter att köpa kompletta grejor med manualer, kartonger och tom garantisedlar om möjligt : Ibland är det dock svårt eller tom omöjligt att hitta kompletta spel från tiden då det begav sig, och då får man nöja sig med det som finns till hands. Om man sedan i efterhand lyckas hitta en spelkartong till salu är det inte ovanligt att den kostar lika mycket som, eller ibland mer än själva spelet. Det kan bli en ganska dyr investering! Ikväll ska jag berätta om en alternativ metod att snygga till spelsamlingen medan man väntar på att hitta en spelkartong till rimligt pris, och ni hänger precis som vanligt med!

Do it yourself!

Det finns många entusiaster med retrointresse ute i världen, och ett antal av dem sysslar med restaurering av just spelboxar från förr. Efter scanning och uppfixning av en orginalkartong kan man sedan få tillgång till den via internet. Kort och gott så kan du tanka hem bilder av kartongen till ditt favoritspel, skriva ut dem och  med diverse tillhyggen skapa din alldeles egna “orginalkartong”. Det här är väl inget jag egentligen uppmuntrar, men jag tröttnade på att vi saknar så många kartonger till våra gamla NES-spel här hemma. Jag vill ha det snyggt och prydligt i hyllorna, och då är det här ett bra alternativ till man kan få tag på ordentliga orginalkartonger. Min genomgång kommer alltså rikta in sig på ovan nämnda maskin, men även visa exempel på en hemgjord kartong till Super Nintendo.

Förberedelser : Detta behöver du för min tutorial!

 • Dator (doh).
 • En bläckstråleskrivare som klarar 300g/m2 utskrifter (dvs hårt glansigt fotopapper).
 • Bildbehandlingsprogram (i genomgången används Adobe Photoshop Elements).
 • Ett registrerat konto på siten http://www.nintandbox.net
 • En NES orginalkartong (för att ha en referens när du ska vika ihop din hemsnickrade variant).
 • En vass sax eller mattkniv.
 • Papperslim.
 • En linjal eller tumstock.
 • En rejäl dos tålamod.

Det går att göra boxar av papper av kvaliteten 200g/m2+ också, men 300g är att föredra. Resten av listan är måsten! Har du det som krävs? Goodie, då kör vi väl igång antar jag.

First things first:

Gå in på siten jag nämnde ovan och registrera ett nytt användarkonto. Observera att du bör ha en ordentlig isp-mail tillgänglig. Hotmail & Gmail funkar inget vidare. Har du problem med att läsa franska så kan du (förutsatt att du använder Google Chrome) högerklicka mitt på skärmen och välja att översätta hela faderullan till “svenska”. Allt annat på siten är självförklarande : Välj konsoll, välj spel, tanka hem, and off you go 🙂

Vidare till bildbehandlingen:

Jag använder som sagt Photoshop Elements för det här, men har du något annat så kan du säkerligen göra något liknande. Hur som helst, starta upp PSE och skapa en ny blank file, välj sedan att skapa ett A4-ark. Behöver du förstora bilderna i min tutorial kan du precis som vanligt klicka på dem.

1

Som nästa steg går du upp under File-menyn och väljer “place”. Navigera till mappen du laddade ner och packade upp omslagen i.

2

Placera bilden så att du behöver klippa så lite som möjligt efter utskrift. Du kan använda exemplet ovan som mall.

3

Skriv sedan ut dokumentet. Var säker på att du använder samma upplösning på utskriften som i orginalbilden (oftast 300 dpi). Två stycken A4 behövs, ett för fram och ett för baksidan.

Dags för pysslandet:

DSC_0796

Nu har vi våra två A4-ark med spelkartongen på. Det borde se ut ungefär som på bilden ovan om du har gjort det rätt. Nu är det dags att ta fram saxen och försiktigt klippa ut formerna. Lägg ner ordentligt med tid på att göra det noga. Det underlättar rejält när du ska vika ihop och limma boxen.

DSC_0797

Efter klippning ska det så ut så här (och helst bättre). Nästa steg är att klura ut vart man ska vika och vart man ska limma.

DSC_0801

Har du ingen orginalbox från ett Nintendospel kommer det att ta duktigt med tid att vika allt rätt. Bilden ovan ger en hint, men om du har en riktig box redo kan du titta på den och ganska snabbt klura ut hur det ska göras. Hur du ska limma ihop fram och baksida är ganska uppenbart. Det görs på varje sida om boxen. Liten flärp limmas ihop med stor vikt sida. Underdelen är knepigast utan orginalbox, men med lite flax får du nog ihop den också.

DSC_0803

Ovan kan du se min box med sidorna ihoplimmade. Det känns enklast att pussla ihop och vika ovan och underdelarna sist. Du kommer även att få klippa lite extra (uppenbart när du ser det med egna ögon). Den färdiga produkten är i princip identisk med en orginalbox, och det är inte förrän du verkligen börjar känna på den som man inser att den här hemmagjord. Det finns procedurer med laminering etc som får dem än mer autentiska men det är inget som jag vill ta upp här. Det jag vill visa upp är hur man skapar en helt ok hemmabyggd box som ersättning till du hittar ett ordentligt orginal.

Jag ska ta och visa upp en box jag gjorde till ett av mina Super Nintendo spel medan jag ändå är i farten.

DSC_0807

Kartongerna till Snes är avsevärt lättare att limma och vika, men tyvärr kräver de stabiliserande kartong inuti. Det finns ritningar för dessa inlay’s på nätet, och med lite tidsinvestering kan man klona en orginalkartong även i detta fall. Samma princip gäller för spelen till Nintendo 64.

Viktiga saker att tänka på under konstruerandet:

 • Var noga med klippningen och limningen.
 • Vik kanterna över linjalen (det blir skarpast så).
 • Ta tid på dig för att skapa ett gott resultat.

Sist men inte minst:

Jag läste väldigt många sidor om just rekonstruktion av orginalboxar till Nintendospel innan jag gjorde den här posten. Jag lärde mig många bra saker, men på samma gång lärde jag mig även hur man förbluffande lätt förfalskar gamla spelkartonger, hela vägen ner till Nintendo’s Seal of Warranty. Lade jag ner tillräckligt mycket tid på det skulle jag lätt kunna producera en “fabriksny” och förseglad kopia av ett väldigt värdefullt spel och säkerligen göra enorma mängder pengar på det. Informationen gjorde mig ganska orolig, och jag vill verkligen rekommendera alla samlare där ute att bara handla värdefulla retrospel från verifierade källor. Jag vet efter den här dagen att jag kommer att vara ännu försiktigare än förr när det handlare om förseglade kopior i orginalskick. Håll ögonen öppna gott folk.

Imorrn blir det samlade (och i allra högsta grad intressanta) veckonyheter på retrofronten.

Tack för att ni läste:

Mvh // Stefan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s