Förändringar på ingång / Samlandet “hotat”?

hämta

God kväll!

Det kommer att ske förändringar på retrofronten för min del, och jag har talat om problemen förut. Två stycken aspekter är särskilt utmärkande : Utrymme, samt den ekonomiska delen. Efter en sommar av aktivt samlande har jag nu nästan nått min gräns för vad som ryms inom “den tilldelade” arean av vårt hem. 25 stycken konsoller med tillhörande spel tar plats, och även fast vi har planer på att fixa två extra hyllor så tål inte våra kvadratmetrar mycket mer av expansivt samlande. Tanken är att hålla saker och ting till ett enda rum, och jag planerar inte på att bryta denna regel.

Ekonomi:

Aspekt nummer två, och den klart mest vesäntliga. Jag har nu de allra flesta konsoller som jag verkligen vill använda (det finns fler, men dessa är bara för bevarande), och att shoppa på sig spel från den gyllene kassetteran är allt annat än billigt. Som samlare ställer jag höga krav på kvaliteten på det jag köper, och när det gäller spel ska de helst vara i kartong med manualer. Tiden är som vi alla vet skoningslös, och det gäller också spel från 80-90 talet. De slutar helt enkelt fungera, och därmed stiger kvarvarande exemplar ordentligt i pris. Att tex köpa på mig 5 st spel till Super Nintendo en månad kan kosta allt mellan 3-5000:- med de krav jag har. Nintendo 8-bit är något billigare, och Megadrive hamnar någonstans mitt emellan. Det är inte ekonomiskt hållbart!

Något måste göras:

För att minska mängden utrymme allt kräver, och för att få ner priserna kommer jag att ersätta de flesta kassettbaserade systemen med backup-maskiner. De aktuella konsollerna är till en början de jag nämner ovan, men även andra kan tillkomma. På den “gamla goda” tiden ägde jag också backupmaskiner, men tack och lov kostar det avsevärt mindre nu än förr. Tack vare ett företag i England kommer jag att få tillgång till Nes/Snes/n64/Megadrive custom-pcb’s för ett helt ok pris. För att göra en lång historia kort så kan man köra ner kompletta samlingar av spel på en och samma kassett till de gamla systemen. Det är en dyr investering, men under rådande förhållanden så är det värt det.

Retrocollector hotat?

Jag blir tvungen att dra ner på tempot, så mycket står klart. Backup-maskinerna kommer att se till att jag kan spela favoriterna, men jag måste låta bli orginalkassetterna för närvarande. Nog för att jag älskar att hålla orginalen i händerna, men när det börjar tära på ekonomin så lär man slå i alla bromsar som finns. Det jag kommer att fortsätta med är att handla med spel från tidigt 90-tal till cd-baserade maskiner. Jag kommer fortsättningsvis även att jaga udda maskiner från “back then”, men i mycket mindre skala. Rådande förhållanden tillåter inget annat tyvärr.

Så ser det ut!

Over and out.

//Stefan

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s