Nes – eller sagan om den lilla grå.

Nintendo_Entertainment_System_(logo)

God kväll!

Känns det här inlägget relevant att skriva? På sätt och vis ja, och på sätt och vis nej. Väldigt många känner till den lilla grå lådan som prydit otaliga tv-möbler sedan 1986 (då den lanserades i Europa), och då talar vi om flera generationer människor. Även om man är ung i dagens läge så har man nästan säkerligen mött på ett gammalt Nintendo och dess spel. Den har sin plats i många människors hjärtan helt enkelt! Varför skriva då? Jo, det finns ett före och det finns ett efter precis som med allting annat. Var Nes verkligen Nes från början, och vad hände efter dess storhetstid? Framför allt : Vilken impact hade denna lilla maskin på mitt liv? Det kan man göra ett blogginlägg av. Ni hänger precis som vanligt med när jag rullar ut historierna. Nu kör vi igång!

Famicom a’la 1983:

SONY DSC

Känner ni igen den?

Nej, tänkte väl nästan det! Så här såg vår kära gamla Nintendomaskin ut när den först släpptes i Japan 1983. Den hette Famicom, och precis som bilden ganska kraftigt antyder så var det en förkorting av Family Computer. Den kanonröda diskettstationen ni ser under själva apparaten var ett tillbehör man kunde köpa, men i övrigt är den “intakt”. Som sagt, i Japan var den mer av en familjedator med sin diskettstation, sitt tangentbord (som man kunde köpa till), och flera andra tillbehör. Andra saker som skiljer maskinen åt från den variant vi känner till är att kontrollerna var fastlödda direkt i maskinen, Well well, hur som helst : I Japan hade man problem med försäljningen av denna framtida gigant till en början tack vare undermåliga chipset på moderkortet (som fick systemet att krascha). En revision av hårdvaran fick dock fart på försäljningen och i slutet i 1984 så var den en absolut bästsäljare i Japan.

Nintendo kände vittring, USA stod på tur:

Någonstans under året 1983 så stöp tv-spelsbranschen som en skadeskjuten kanin i USA (och delvis Europa). Marknaden var övermättad med alla möjliga system (Läs Atari, Intellivision, Telegames, Odyssey osv), och den på den tiden ganska begränsade publiken verkade inte vilja ha något mer av det minst sagt mediokra utbud som fanns. Nintendo gjorde upp stora planer för att slå sig in på marknaden, bla genom att lansera Famicom “over there” med keyboard, kassettbandspelare (!!), trådlösa joystickar och en programmeringskassett med namnet “Nintendo advanced video system”. Tack och lov så sopade Nintendo dessa planer under mattan! Frågar du mig så var nog inte publiken redo för något sådant på den tiden. Istället gick man tillbaka till ritbordet och påbörjade designen av den maskin vi idag känner igen som “Nintendo Entertainment System” : Jag tror inte jag behöver tillägga vilket genidrag det var. 1985 var året då USA fick sin revolution, och 1986 fick vi vår!

Grå galenskap!

nesconsoleVår del av världen drabbades av en mindre hysteri när denna konsoll lanserades. Jag som växte upp med lanseringen kan minnas hur det var. Nes var verkligen “top notch” när det gällde spel, det var verkligen nästa generation av underhållning. Grafik, ljud, spelupplevelse : Allt var på en helt ny nivå! Man hade inte direkt råd att köpa en själv på den tiden, men man kunde gå ner till sin lokala videoshop och hyra en box och ett par spel för typ 120:- om dagen. För mig som tidigare spelat Intellivision och Atari var Nintendomaskinen som om självaste Jesus hade uppenbarat sig. Plötsligt behövde inte spel utspela sig på samma skärm hela tiden, saker och ting kunde scrolla! När man spelade fotbollsspel så hade spelarna och tom bollen skuggor. Hey, bollen var fan nästan tom rund i Nintendo’s “Soccer”. På den tiden var sådana saker fantastiska! När man senare testade “Super Mario Bros” för första gången var man helt och hållet såld! Fler av er minns säkerligen hur det var..

Redefinition:

Nintendo’s maskin tog världen ur “tv-spelsdepressionen” och visade hur kul man kunde ha med kvalitetsspel som överträffade nästan allt annat på den tiden (de fightades trots allt med Sega). Maskinen blev i princip odödlig tack vare sina banbrytande spelserier “Super Mario Bros”, “The legend of Zelda”, samt “Metroid” som lever vidare än idag, 25 år efter releasen. Nintendo gjorde helt enkelt något nischat till mainstream, något alla kunde ha roligt med. Tro mig, jag har nästan lika roligt med maskinen än idag.

Fast forward 2013:

Retro är som sagt större än någonsin, och Nesen är ordentligt populär. Jag och min sambo äger två stycken och 22 spel om jag inte minns fel. Det är nästan underligt hur väl maskinen har åldrats, för än idag kan man plocka fram en kassett, starta maskinen och ha lika roligt som för 20 år sen. Genuin spelglädje är vad det handlar om i all sin enkelhet. Dessvärre börjar både maskiner och spel att åldras väldigt fort, och många fel har börjat uppstå. Glappkontakter, ärj och generella komponent fuckups är nästan vardag. Vill du själv äga en så får du vara försiktig och testa det du köper!

Har du en guldgruva hemma?

Om du fortfarande äger en Nes och spel i kartonger med manualer etc så sitter du på en sådan. En konsoll i kartong kan du få runt 1800:- för idag, och fria spelkassetter (utan kartong och manualer) går för mellan 2-800:- Har du däremot något av de riktigt populära spelen intakta med kartong och manualer så kan du förvänta dig mellan 2-4000:- i handen per spel. Det är inte helt dumt!

Samlare?:

Önskar du dig orginalet Famicom med konsoll, diskettstation & tangentbord? Hör av dig till mig så kan jag kirra ett åt dig för runt 8500:-. Vill du vara säker på att få en chiprevision som inte kraschar slår vi på drygt 1000:- extra. Ärligt talat, pga åldern och konstruktionskvaliteten rekommenderar jag inte alls att man köper på sig detta.

I övrigt : Plocka fram ditt Nes och kör en vända Ice Climber med någon av dina vänner : The simple joys of life 🙂

Tack för att ni läste:

Mvh // Stefan

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s