Nintendo 64 – Project Reality?

Project Reality!

Det var kodnamnet på Nintendos “5:e generations” konsoll. Vissa minns den som Ultra 64, men det slutgiltiga namnet blev ändock Nintendo 64. Företaget som fick en supersuccé med föregångaren Super Nintendo skulle nu ge sig i kast med både Sony & Sega och visa att de fortfarande var herre på täppan. Frågan är : Gick det som de önskade? Det ska jag snart berätta mer om.

Från 2D till 3D.

Tredimensionell grafik var då det begav sig (runt 1996) fortfarande relativt nytt på marknaden. Tekniken fanns på PC i somliga spel, men var fortfarande i sin linda. Nintendo, Sony & Sega skulle ta tv-spelen in i polygonåldern på allvar, var och en med sin egen supermaskin. Helt klart bäst på pappret såg just Nintendos apparat ut, med på den tiden otroligt imponerande specs. Jag minns själv hur jag febrilt läste igenom tidningarna och hoppades på att maskinen skulle infria alla löften när den väl släpptes. När jag väl fick tag på ett exemplar ägde jag redan en Playstation, så det var extra roligt att jämnföra de båda “monstren”. Vi ska ta oss en titt i backspegeln på Nintendos maskin..

Framtid och dåtid i samma låda.

Jag antar att ganska många av er där ute känner till maskinen till utseendet? Tänkte väl! Nåväl, vad var revolutionerande med denna “framtidens” maskin år 1996? Jag tänker inte beskriva alla tekniska termer eftersom det troligtvis tråkar ut ganska precis alla förutom de riktigt inbitna teknonördarna. Först och främst var den iaf snabb. Jämnfört med sina rivaler Sony Playstation & Sega Saturn så sopade Nintendo 64 mattan med dem rent tekniskt. Både processorn (som kom från NEC), och minnen (Rambus-typ) var överlägsna rent hastighetsmässigt. Minnet var tom utbyggbart vilket ingen av de andra konsollerna hade som tillval. Kontrollern var helt unik, och den kom med analog joystick för mer precision. Man hade även möjlighet att köpa till ett “rumble pack” som fick kontrollen att skaka när något hände i spelet. Vidare så hade konsollen möjlighet till 4-player spel direkt ur kartong, vilket eliminerade behovet av att köpa en sk “multi tap”. På den tiden var allt ovanstående tämligen state of the art. Man kan ju fråga sig följande : Fanns det något som var dåligt med den här maskinen?

Det är svårt att lära gamla hundar sitta.

Letar man efter något “dåligt” med denna maskin så behöver man bara kasta ett öga på ovansidan av den. Problemet sitter nertryckt i maskinen och ser ut på följande vis:

Dåtid som sagt:

Nintendo vägrade prompt att byta lagringsmedia inför releasen av deras “nextgen” apparat. Man tryckte den full av tekniskt lull-lull, men man lät en relik från svunna tider leverera upplevelsen. Där Playstation och Saturn gick över till det mycket billigare (och definitivt lagringsmässigt överlägsna) mediumet cd-rom, stannade Nintendo kvar vid sin gamla kassettlösning. Jag minns hur jag läste om utvecklarteamets resonemang:

“..Laddningstider.. Vem vill ha dem? Vi vill att upplevelsen ska levereras direkt, och då duger inte cd-skivor.”

“..Cd-skivor repas lätt och går sönder, kassetterna är mycket tåligare.”

Så fortsatte det! Nintendo var övertygade om att deras kassetter var det bättre valet, och det var också det som bet dem i röven när det verkligen gällde. Där en cd-rom skiva rymde 650Mb så var Nintendo’s kassetter betydligt trängre att placera spel på. Allt mellan 4-64Mb var tillgängligt, men den genomsnittliga storleken på spelen låg runt 16Mb. Vad Nintendo inte räknade med var hur många spelutvecklare som faktiskt tog cd-mediumet till sina hjärtan och verkligen utnyttjade alla dessa fantastiskt rymliga 650Mb. Resultatet blev att många tredjepartsutvecklare kraftigt minskade eller tom slutade utveckla spel för Nintendos räkning. Ni kan ju gissa vilka två andra företag som gnuggade händerna över denna taktiska miss 🙂

Men vad gjorde Nintendo bra med denna maskin?

Man förde över sina klassiska (och undantagslöst) fantastiska spelserier från 2D till 3D-världen. Mario & Zelda serien blev som vanligt ledstjärnorna, och det ska sägas att Nintendo verkligen visade hur perfektion såg ut på den tiden iom Super Mario 64, samt Zelda : Occarina of time. De förlorade många tredjepartsutvecklare, men “in house” producerade man några av de bästa nextgen spelen någonsin. Vi tar en titt på ett par screenshots från dessa spel och några av mina andra favoriter från konsollen:

Super Mario 64

The legend of Zelda – Occarina of time

Lylat Wars 64

Conkers bad fur day

Mario Kart 64

Nintendo 64 – Bara för de yngre?

Screenshotsen här ovan avslöjar lite av Nintendos strategi : Man producerade helt enkelt väldigt korrekta grejor som riktade sig till en något yngre publik. Där Sony & Sega inte hade några större betänkligheter höll sig Nintendo som vanligt till mindre våldsamheter, blod och allmänt snusk än sin rivaler. Trots det tycker jag att spelen var härliga. Precis som med Nintendos tidigare konsoller så byggde Nintendo 64 sina spel runt geniun spelglädje. Skillnaden var att man fick denna spelglädje presenterad i tre dimensioner istället för två. Barn eller icke : Jag tror att Nintendo 64 hade något för de allra flesta, och jag är ganska säker på att jag inte är ensam om att tycka detta.

For the fun of it:

Det fanns en drös reklam för Nintendo 64 då det begav sig, och tack och lov finns det folk på Youtube som kompilerar retrominnen. Vi tar en titt på en hög med gamla godingar som mer eller mindre hörde ihop med releasen av maskinen. Enjoy!

Till slut då:

Vill du äga din alldeles egna Nintendo 64 konsoll med spel? Då kan jag ta och köra igenom lite priser för dig. En begagnad basenhet kostar inte mer än 800-1000:- vilket är ganska billigt. Spelen kan variera hejvilt beroende på skick samt om de kommer kompletta eller ej. Du kan förvänta dig allt mellan 100-1800:- styck. Utbudet är stort, och när det gäller den här maskinen är efterfrågan inte så vansinnig som den är på Nintendos föregångare. Du kan skaffa dig en spelsamling hyfsat billigt, och jag lovar att du kommer att ha mycket roligt med den. Jag vet att jag har haft det iaf 🙂

Tack för att ni tog er tid!

Mvh // Stefan

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s