PC Engine – Den Japanska V8’an.

God Kväll!

Idag blir det intressant! Dagens inlägg kommer att handla om ett system som inte var särskilt känt här i västvärlden, men som ändå hade en riktigt stor “impact” på spelvärlden när den släpptes. PC Engine gick lös på den Japanska marknaden 1987 och släpptes i USA 1989 där den fick namnet Turbografx 16. När den först släpptes i Japan var grundtanken att den skulle slå Nintendo’s NES på fingrarna, men med tanke på hur kraftfull PC Engine var så slutade det med att den tog fighten med Super Nintendo och Sega Megadrive istället. Bara det är ganska imponerande! Än mer imponerande är att denna konsoll var världens första 16-bits konsoll, och även till dags dato den allra minsta stationära konsoll som någonsin skapats. Rätt coolt, eller hur? Vi kör en bild på den lille rackaren!

Tänk dig att handkontrollen är i samma storleksklass som från en gammal NES så börjar du förstå hur liten den är 🙂 Den var verkligen state of the art på sin tid, och jag minns att jag läste Computer+Videogames (C+VG) artiklar om denna underbara maskin som var helt utanför min reach i slutet på 80-talet. Tiderna förändras dock, och jag har alltid önskat mig en : Nu har jag fått tag på en maskin, eller ja : Åtminstone nästan! Vi kör vidare så får ni veta lite mer om samma maskin, fast ändå inte 🙂

Enter PC Engine Supergrafx!

Tänkt som uppföljaren PC Engine II så släpptes denna maskin i Japan 1989, men kom aldrig längre än så. Trots att man dumpade in dubbelt så mycket minne och ett extra videochip så var PC Engine Supergrafx en rushad vara från design till retail. Tanken var (från NEC) att man bättre kunde möta Super Nintendo med en kraftfullare maskin, men man kanske bör ha med sig utvecklarna innan man kör ut en ny konsoll på marknaden? Trots att den var 100% bakåtkompatibel med orginalmaskinen så fick man som sagt aldrig ut konsollen från Japan, och tom där försvann den från butikshyllorna inom ett drygt år. Sammanlagt 5 spel producerades som drog nytta av den nya maskinens prestanda, och det är ju långt ifrån tillräckligt. Så, varför skaffade jag en Supergrafx istället för ett orginal?

1 år!

Konsollen nådde som sagt aldrig staterna eller Europa, och den levde på den Japanska marknaden under drygt ett år. Det finns inte så himla många ex. i omlopp, och dessutom är den som sagt fullständigt bakåtkompatibel med orginalet. Allt som kunde köras på den går även i denna lilla förunderliga apparat :). En annan anledning är faktiskt den helt vansinniga designen. Jag har då aldrig sett något liknande under mina levnadsår, och tro mig : Jag har sett det mesta som har med tv-spel att göra vid det här laget. Bara att spendera ett par minuter med denna maskin och studera designen gör det nästan värt priset. Den är helt galen!

The Engine Experience:

Som jag berättade om tidigare så var den state of the art på sin tid, och spelupplevelsen är verkligen unik tack vare det. Med sin 8-bits CPU och dubbla 16-bits gfx-processorer blir spelen tämligen unika. Man får alla 16-bitars fördelar via grafiken och alla 8-bits begränsningar via cpu’n. Det känns som att spela ett NES på crystalmeth eller något sånt. Det är färggrant, det är vackert men det märks ibland att cpu’n inte orkar med riktigt tunga operationer.

PC Engine var och är känd för sina extremt arkadnära tolkningar av spel såsom R-type, Vigilante, Space Harrier, Atomic Robokid mfl. Ingen annan maskin på den tiden kunde knappt komma i närheten av “äktheten” av arkadvarianten. Jag trodde det inte på den tiden då jag läste tidningarna, men efter att testat den grundligt kan jag bara konstatera att det är sant. Den är precis så underbar som tidningarna beskrev den! Vi kanske ska ta en titt på spelen?

Man får ha i åtanke att många spel levererades på sk “Hucards” som ser ut som kreditkort och rymde upp till 8Mbit (dvs 1 Mbyte). Det är smått otroligt hur mycket utvecklarna kunde trycka in på dessa. Dock så levererades PC Engine med en expansionsslot för cd-spelare, och man kunde ganska lätt förvandla sin konsoll till en sk “Duo-enhet” så kunde spela både hucards och cd’s. Det var inte jättemånga spel som kom ut på cd, men de som utnyttjade systemet gjorde det bra!

Så, hur står sig PC Engine som retromaskin?

Den är fantastisk på somliga vis, och på andra sätt avskyvärd. Jag köpte min via en Japansk snubbe som önskade sälja konsollen och sin spelsamling. Hälften av spelen var bra, och andra hälften skit! Det som är bra är dock riktigt bra och det är därför jag vill rekommendera den här maskinen. Gillar man snabba arkadspel och tom rpg’s är det här retromaskinen för dig! Det märks tydligt att den var före allting annat under sin era, och är du retrosamlare så är en variant av maskinen nästan ett måste i samlingen. Apropå det så ska vi gå vidare till priserna (baserade på svenska återförsäljare):

Dyrt & enkelt : Tidsinvestering & utdelning:

Du kan få tag på en Turbografx 16 och spel från Spelfyndet här i Sverige. Konsollen kommer att kosta dig runt 1400:- och spelen allt från 300-1700 spänn. Det är inte särskilt billigt! Söker du den Japanska modellen så kan samma företag erbjuda dig en PC Engine för 1700:-, eller en duo för drygt 6000:-. Spelen går på mellan 300-2500:-. Det finns även en bärbar PC Engine för ca 13000:-. Det är hutlöst, och det är värdelöst. Sist men inte minst är det ockerpriser som heter duga. Du kan hitta konsoller på Ebay från drygt 1500:- och kompletta spel från drygt 150:-. Sällsynta saker kostar givetvis mer, men aldrig så mycket som Spelfyndet vill påstå att man kan ta ut. Det är inte många importörer som säljer PC Engine i Sverige, men använd er av min varning om ni vill ha en.

Slutplädering:

PC Engine var och är en underbar konsoll, och jag är mäkta stolt över att äntligen ha en i min hylla!

Tack för att ni fes!

//Stefan

2 responses to “PC Engine – Den Japanska V8’an.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s