Återupplivandet av en legend – Atari 2600!

God Kväll!

Då var det äntligen dags för lite skrivande igen, och denna gång ska det handla om den allra första komersiella supersuccén på konsollfronten : Atari 2600! För oss som växte upp under 70 och 80-talet kommer det här inägget säkerligen att väcka en del minnen, så vi tar väl och kör igång direkt.

1977!

Undertecknad var på den tiden inte mer än 3 år gammal, och konsollindustrin låg fortfarande i sin linda. En ändlös radda med olika “Pong-maskiner” var i princip det enda som fanns tillgängligt, men maskinen ni ser på bilden ovan skulle snart komma att ändra på den saken. Om jag inte minns helt och hållet fel så fanns det även en konsoll som hette Fairchild Channel-F som släpptes 1976 med ungefär samma idé som Atarin, men som aldrig lyckades bli riktigt framgångsrik. Atari 2600 skulle dock bli den maskin som den stora massan tog till sina hjärtan. Varför då kanske man undrar?

Den var “next-gen” på sin tid för att göra en lång historia kort. Istället för att ha alla spel inbyggda i sig så levererades varje spel på kassett (oh lord). Vidare så var inte varje spel baserat på Pong (som ofta var fallet på den tiden). Vem minns inte alla dessa Tennis, Pingis, Squash etc etc kloner som dåtidens konsoller faktiskt innehöll? Uhm.. säkerligen inte särskilt många av er vid närmare eftertanke.

Det som dock gjorde Atari 2600 till en stor succé var följande:

Det fanns arkadhallar på den tiden (där folk satt som klistrade vid spelen), men iom Atari 2600 kunde familjen där hemma plötsligt få tillgång till samma fantastiska spel hemma i soffan. På den tiden var det inget annat än en revolution! Jag minns själv hur jag tjatade till mig pengar av mina föräldrar för att få spela Centipde, Asteroids, Pac-man osv på spelmaskinerna. Då hade jag dock ingen aning om att det fanns möjlighet att uppleva samma grej hemma framför tv’n. Atari visste precis vad de gjorde när de flyttade upplevelsen hem till sofforna! Succén var ett faktum!

Uppgång & fall:

Efter att ha licensierat flertalet arkadtitlar till sin undermaskin så sköt försäljningssiffrorna i höjden och nådde sin peak ungefär 1982 då Atari hade krängt i runda slängar 10 miljoner maskiner (vilket var en enorm siffra på den tiden). Bästsäljaren Pac-man såldes i drygt 7 miljoner exemplar (också det en astronomisk summa på den tiden). Man hade vinden i ryggen på alla vis, men saker och ting skulle snart vända. Atari slängde ur sig vansinniga mängder spel och tyvärr var ganska många av dem av undermålig kvalitet. Följderna lät inte vänta på sig : Marknaden blev totalt övermättad, och det på risiga speltitlar. Slutligen skulle detta leda till vad som är känt som “The great video game crash of 1983”, något som Nintendo sen skulle komma att vända runt 1985 (men det är en helt annan historia).

Hur som helst så var och är Atari 2600 en maskin som definierade en era. Den var giganten som fick folket att lyssna och ta till sig tv-spelen i slutet på 70-talet. Den har sin plats i historien, och därmed i min samling! För några dagar sedan fick jag hem mitt eget exemplar. Vi tar oss en titt, eller hur?

DSC_0838

Efter en vansinnig mängd sökande efter en första generations Atari 2600 från 1977 i bra skick så fick jag kontakt med en herre i USA som var villig att sälja sitt exemplar till ett humant pris. Mina krav var att allt som ingick i “startpaketet” på den tiden skulle finnas med, och just här fanns precis allt förutom själva kartongen (som jag kommer att jaga vid annat tillfälle). Konsoll, standard joystick, två paddlar och spelet Combat var det jag var ute efter. Jag fick det och en hel del annat! Som man kan se på bilden ovan så är konsollen som sagt i mycket bra skick för sin ålder, och allt fungerar precis som det ska. Det fanns dock en del problem att ta sig förbi. Atari 2600 går på likström, så jag blev tvungen att investera i en tredjeparts adapter som konverterade ac till dc (110 volt). Ovanpå det fick jag även investera i en spänningsomvandlare. Powersupply=ok! Nästa steg var att försöka få den ihopkopplad med en pal-tv. Mitt ex levererades med en rca-male och en ntsc-coax adapter, vilket betyder bekymmer i vår del av världen. Fler investeringar i temporära band-aid lösningar som ledde till en ohälsosamt lång videokabel och signalförlust, men: Jag fick igång maskinen till slut! För närvarande väntar jag på en kinaimporterad pryl som gör att jag kan kapa videokabeln till normal längd och därmed få full signal, men nu fungerar den hjälpligt iaf 🙂

Up and running:

DSC_0842

..Space Invaders..

DSC_0845

..Donkey Kong..

DSC_0847

..Pac-man..

Nostalgin flödar är ett passande uttryck här! Jag fick med 10-talet spel när jag köpte konsollen, men jag sparar in lite på screenshots i den här posten. Det är en fantastisk känsla att sitta och spela dessa tidlösa klassiker på en riktig Atari 2600, det vill jag lova. Det ser ut som och låter skit jämnfört med dagens standarder, men det är som att sätta sig i en tidsmaskin och ödmjukt beskåda början av den era jag älskar allra mest. Det finns så många små fel och buggar i spelen som aldrig skulle tillåtas idag, och det är en del av charmen. Det här är minnen från en svunnen tid då saker och ting fortfarande var lite mer lek än allvar. Det här är en del av ursörjan som idag är världens största industri.

När jag skriver detta har jag precis fått ett leveransbesked på en samling om 42 spel till denna underbara maskin. Jag hade en enorm tur när jag fick tag på en försäljare i USA som sålde en “lot” varav hälften av spelen kommer i orginalkartong med manualer och allt. En guldgruva för mig som samlare, och en vinst på ett par 100% här i Sverige om jag skulle sälja dem vidare.

Till slut:

Vill du ha din egen Atari 2600? Det finns flera sätt att få tag på en här i Sverige. Spelfyndet har priser mellan 1700-2300 för enbart konsollen, och det ska du undvika! På Tradera dyker det ibland upp exemplar till mycket bättre priser, och håller du ögonen på Ebay så kan du göra riktiga klipp. Jag betalade 1400:- för min 1st gen med 10 spel och alla tillbehör, och mer är inte riktigt skäligt. Spelen varierar i pris beroende på om det är bara kassetten eller en komplett utgåva. Allt från 40:- styck upp till tiotusentals kronor för de allra mest sällsynta. Det finns en ganska stor katalog att bläddra i så att säga 🙂 Man kan hitta riktiga klipp om man ger det lite tid!

Vi avslutar med den allra första reklamen för just Atari 2600 från 1977. Gotta love it!

Nästa inlägg kommer att handla om Vectrex! Tills dess får jag önska er alla en riktigt God Jul!

Stay Retro!

//Stefan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s