Vectrex AS – Matematiskt nytänkande på 80-talet.

1982!

Ett år före den legendariska (i mina kretsar) videogame kraschen! Marknaden var övermättad med en myriad av olika tv-spel! Någonstans i USA satt en ingenjör vid namn John Ross med en genialisk idé, och han hade faktiskt sått embryot till den dryga 3 år tidigare. I en värld av pixelerade spel knäcktes idén till en vektorbaserad maskin som skulle föra den “sanna” arkadupplevlsen från den tiden hem till folk. Än bättre var att den var helt och hållet konsoliderad med egen skärm och allt, så man behövde inte ens använda familjetv’n för att få sin dagliga dos av “gaming fun”. Vectrex Arcade System är en av de mest unika konsoller till dags datum, och den fortsätter att intressera en liten, men ändock hängiven skara människor runt världen även idag. För ett par veckor sedan fick jag mitt eget fungerande ex, och självklart ska vi ta en titt på apparaten!

DSC_0876

Matematiken före allt:

Vectrex är den enda maskinen någonsin som är totalt vektorbaserad. I dagens konsollspel använder man också vektorer för att bygga objekt, men nu är de texturerade, shadade och mycket annat. Man serverar även dagens spel i kombination med pixlar, vilket inte var möjligt med Vectrex. Idag tänker man inte ens på att det mesta man ser på skärmen är texturerade wireframes (dvs vektorer), men i början på 80-talet var det här unikt. Istället för att flytta sprites så använde man matematik för att skapa vektorbaserade objekt, och det här gav maskinen en ganska unik känsla (på den tiden). Med sin monokroma skärm ritade Vectrex upp objekt som flöt som smör på en solig sommardag jämnfört med “de andras” pixelbaserade konsoller. Det var mjukt, följsamt och på något vis (än idag) riktigt vackert att titta på.

DSC_0879

På bilden här ovan ser ni mitt eget Vectrex exemplar. För sin tid måste jag säga att den var genialiskt designad. Allt fanns i kartongen! Tro mig när jag kände stor entusiasm när jag fick hem min orginallåda. Man bara öppnade emballaget och lyfte ut konsollen med ett välplacerat handtag. Efter att jag hittat en passande strömkonverter så var det dags att leta reda på själva handkontrollen. Den finns på bilden ovan, men jag kan erkänna att det tog en liten stund att förstå hur man fick tag på den. Invikt i maskinen med ett litet lås så flippade man bara ut den, och vips så satt du med 80-talets arkadkontroller i handen. Värt att nämna är att handkontrollen håller ganska hög kvalitet på både spak och knappar jämnfört med andra maskiner från eran. Inte illa! Ni ser ju även vilket spel jag tänkte prova : På den tiden var det en av världens hetaste spel! Minns att jag körde det ganska ofta 🙂

DSC_0882

Vectrex är som sagt monokrom (dvs svartvit), och man gjorde sitt bästa för att ändra på den upplevelsen. Förutom spel och manual fick man även med en overlay att fästa på maskinen. I många fall handlar det om rasters som ger lite färg åt spelen, och ibland bara något för att ge lite fyllnad till arkadkänslan. I dagens läge känns det lite mesigt, men på den tiden kan jag tänka mig att det var riktigt stort! Jag minns ju själv hur arkadspelen såg ut på den tiden, och ska jag jämnföra med hur Vectrex hanterar det så är det näst intill perfekt. Man hade helt enkelt ett litet arkadsystem där hemma.

Är det skoj idag?

Faktiskt : Spelen har sin charm, och även om de är gamla så minns såna som jag hur det var att spela dem i arkadhallarna. Vectrex återger dem på ett sätt som ingen annan maskin kunde på den tiden, och därmed är maskinen värd en plats i min retro hall of fame! Jag kan sitta och le lite åt hitsen från arkadhallarna på den tiden presenterade på ett nytt sätt. Framför allt så förstår jag värdet av ett sånt här nytänkande 20 år före man verkligen börja göra nytta av vektorer på allvar. Det, mina vänner är ganska speciellt 🙂 Så, vill du ha ett exemplar? Vi går vidare till den sista sektionen.

DSC_0885

Ekonomi:

Vectrex är tämligen sällsynt på marknaden i dagens läge. Den fanns på marknaden under drygt 2 år, och har aldrig reproducerats. Det bästa jag kan säga är att en Vectrex i gott skick (med orginalkartong) är väldigt dyr. Vill du ha en i mint condition med orginalbox & manualer så får du spotta upp minst 5000:-. Spelen kan variera i pris, men i Sverige är de inte vanliga (i komplett form). Allt mellan 400-500:- med overlays och manualer är vad du får betala. Mitt eget exemplar (mint condition) är av lågt serienummer (och därmed producerad i början av konsollcykeln), och är värt någonstans runt 6-7000:-. Den är en stolthet att ha i hyllan, och den är en stolthet att testköra. Än idag är den unik, men på sin tid var den banbrytande. Genialitet i ett litet komprimerat system som förundrar än idag!

Stay retro!

//Stefan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s