SD2IEC – Återuppliva din gamla C-64!

 

God Eftermiddag!

Idag tänkte jag att vi skulle damma av våra gamla C-64’or (förutsatt att man har någon kvar dvs). Denna “folkdator” lever faktiskt kvar än idag, över 30 år efter sin lansering. Det är ganska fantastiskt tycker jag, och att titta på produkterna av folks programmerande av den år 2014 får mig att förstå hur mycket man faktiskt kan vrida ur en sån gammal relik. Hur som helst : Man kanske kan fråga sig varför jag inte bara startar upp en emulator och kör alla gamla spel/demos etc via den? Nerdcore är svaret! Att sätta sig ner med sin gamla orginalmaskin är en känsla som inte går att slå, och tillbehöret till maskinen som jag ska recsensera idag underlättar handhavandet rejält! SD2IEC heter mojängen, och nu ska jag berätta varför man som retronörd bör ha en i sin ägo: Sitt kvar!

From wobbly to solid:

DSC_0927

Känns den igen? Man bör ha några år på nacken för att ha upplevt en 5¼ diskettstation! Disketterna var stora, vobbliga, sköra och rymde dessutom i princip absolut ingenting med dagens mått mätt. Ovanpå diskettstationen kan vi se prylen som denna rescension ska handla om, nämligen SD2IEC! Den är liten, coolt designad och tar med sig din gamla dator in i rätt årtusende (åtminstone till viss del). Så, vad är det här för en liten mojäng då? En hårddisk för C-64? Ja, svaret ligger ganska nära sanningen.

DSC_0930

Den lilla apparaten är egentligen inte mycket mer än en emulerad 1541-diskettstation, fast med nutida lagringsmedium. Du kan dumpa hela C-64’ans spelbibliotek på ett och samma SD-kort, enkelt koppla upp mojängen till din gamla dator och sen köra. Allt sköts via en enkel filhanterare! För mig som fullkomligen älskar att sitta och spela på orginalmaskiner var den här lilla prylen en skänk från ovan.

DSC_0935

..Cybernoid 2..

DSC_0948

..The last Ninja 2..

Är SD2IEC “foolproof” då?

Nej, det är den inte! Det vore inte rättvist att presentera den som den slutgiltiga masslagringslösningen till C-64. Väldigt många spel fungerar, men inte alla. Spel som kräver 100% “true drive emulation” kommer troligtvis inte att hoppa igång. Dessa är dock inte så många (enligt tillverkaren själv). Det finns lösningar som liknar SD2IEC som har just denna fullständiga emulering, men då sticker priserna iväg ganska rejält. Efter mina egna tester kan jag iaf konstatera att det allra mesta fungerar utan problem. Än bättre är att maskinen stödjer format som emulatorerna kör (D64,D81,D71 osv), så du behöver inte göra mer än att tanka hem prylarna från nätet. Det blir lite extra krånglande när det gäller spel som ligger på fler disketter, men det är inget som den händige inte fixar. Helt klart värt det om du frågar mig!

DSC_0947

Ekonomi!

SD2IEC finns i en hel hög med varianter, men riktpriset är runt 450:- (give or take). Lösningen är som jag beskrev ovan inte perfekt, men helt klart prisvärd om du som jag gillar att spela retrospel på “the real stuff”. Det finns inte mycket som går upp mot att sitta med en hederlig microswitchad joystick och hamra sig fram genom halvt omöjliga spel på den där lite lagomt gryniga skärmen.. och bara minnas! För retronörden är den här mackapären ett måste 🙂 Ett jättepack datorhistoria i pyttlelitet format!

//Stefan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s