Sega 32X – Mellan generationsskiften.

Guten Abend!

Ikväll ska det handla om en ganska udda skapelse, nämligen Sega 32X. Den är ingen fristående konsoll, utan en “addon” till Sega Megadrive och var tänkt som en naturlig övergång till 32-bit eran innan företaget skulle lansera sin Saturn. Så vitt jag vet så utveklades denna mackapär som en direkt respons på Atari’s släpp av sin Jaguar (“64-bits” monstret som jag än idag har svårt att skriva en vettig rescension om). Riktigt varför man producerar ett sånt här tillägg strax innan man ska släppa sin “genuina” 32-bits konsoll kommer jag aldrig att förstå, men jag tänker ändå rescensera den som den ganska roliga parantes den är i tv-spelshistorien. Ni som gillar retroprylar slår som vanligt ner era bakdelar i närmsta stol, häller upp ett glas av valfri dryck och läser vidare. Here goes nothing!

Vansinng reklam – onödig addon?

Vad gjorde egentligen Sega 32X, vilken funktion fyllde den? Om detta ska jag berätta! Den förvandlade din gamla Sega Megadrive från en 16-bitars till en 32-bitarskonsoll. Så vad innebar det på den gamla goda tiden (närmare bestämt 1994)? Jo, den här lilla manicken gav dig tillgång till en mer avancerad era före Sony Playstation och Sega Saturn. Med sina dubbla 32-bits RISC-cpu’s och ett 3d-chip försökte Sega att tjuvstarta eran som komma skulle. Tjuvstarta är nyckelordet här, då Sega betedde sig som heroinmissbrukare i jakt på dagens första fix när det gäller utvecklingshastighet. De ville helt enkelt riva åt sig marknadsandelar av den kommande eran, och var beredda att skynda på till vansinne för att få det att hända. De misslyckades kapitalt när resultatet i slutändan nästan blev en simultanrelease med deras nästa flagskepp : Saturn!

32X – ett budgetalternativ till Saturn?

Det kan man lugnt säga! 32X hade ett ungefärligt retailpris på $159 när den släpptes medan Saturn kostade drygt $400. Så vitt jag vet skiljde det drygt en dag mellan de båda konsollsläppen i Japan. Naturligtvis åt deras “äkta” 32-bitars konsoll upp merparten av uppmärksamheten. Där Saturn var nextgen var 32X Billiga Nisse på steroider typ. Rushandet för att få ut den på marknaden resulterade i drygt 40 titlar som var mer eller mindre risiga på att hantera den nya hårdvaran. Lägg till ett kasst tredjeparts stöd så har du helt plötsligt en ordentlig soppa att beakta. Sega måste ha varit bra förvirrade under den här tidsperioden! Men var 32x bara skräp som ingen köpte? Den levde trots allt drygt två år på en marknad som var i smått abnorm förändring, och den lyckades sälja över 650000 exemplar på ett år. Själv tycker jag att den är ganska intressant på sitt eget lilla vis, och just därför köpte jag en!

DSC_0956

Av företaget – för samlaren:

Det ska sägas att jag köpte den här “konsollen” mest för att jag lyckades trycka ner priset på den så mycket att det nästan blev löjligt. Jag var dock ganska nyfiken på hur mycket den här prylen förbättrade Megadriven’s prestanda. Efter testande av i princip hela spelbiblioteket till 32x kan jag säga att den gjorde sin grej! Den generade fler färger, fler sprites, avancerad 3d-grafik (för sin tid) osv. Jag förstår att Sega ville ha ut den här på marknaden, men att de prickade så enormt fel tidsmässigt att det sket sig i slutänden. Saker och ting som den “vanliga” Megadriven inte klarade av att prestera gjorde 32X med lätthet, och flera av Segas riktigt tunga arkadtitlar från den tiden finns perfekt återgivna i sina 32X versioner. Jag hade dock en del problem att få min 32X att fungera.. över huvud taget. Eftermarknaden när det gäller denna konsoll är långt ifrån rumsren! Sega designade maskinen väldigt dåligt… faktiskt på ett av de sämsta vis jag någonsin sett. “Just stick it into your Genesis” säger reklamen. Så enkelt är det inte. Vi tar och vänder på hela faderullan och spanar in baksidan. Här börjar problemen på allvar!

DSC_0958

32X är absolut ingen “Stick it in there” addon. Förutom att kräva ett helt eget powersupply så vill den ha en “pass through” kabel. På andrahandsmarknaden säljs 32X billgt… ganska ofta helt utan kablar! Jag kan säga att kablar och transformatorer kostar en del om man vill ha tag på dem separat. Först och främst lär du kolla undersidan av 32X och se vilken transformator den vill ha (det beror på version). Link (eller passthrough) kabeln är helt och hållet beroende av vilken version av Sega Megadrive du har. I mitt fall har jag en V1 Genesis, men en V2 32X. Kontakterna är helt olika, och det är kabeln du behöver för att ens kunna visa alla 32X konsollens fördelar. Visst, du kan cp-koppla 32X och missa sprite-layers osv, men det ger absolut ingenting. Sagt och gjort : Kirra link-kabel som går från V1 orginalkonsoll till V2 32X.. ett par hundra spänn.. för halva kabeln. En connector till 32X kostar lika mycket till från Sega själva. Fuck it! Jag letade rätt på en snubbe på internet som lödde iordning kablar som passade V1-V2 och köpte den för en hundring. En tredjepartstillverkare ordnade en transformator till mig för drygt 80:-. Ibland lönar det sig att kolla runt! Till slut fick jag iaf igång den!

DSC_0961

..Virtua Fighter 32X..

DSC_0962

..Kolibri 32X..

Rörliga bilder – The final proof!

Jag tror att ovanstående video summerar 32X ganska bra. Den flyttade 16-bits eran ganska långt fram, men tyvärr inte så bra som man kanske önskat sig. Den blev en Playstation eller Saturn, men inte riktigt lika bra. Idén var okej, men timingen var fullkomligt urusel. Hade Sega presenterat 32X ett år tidigare så hade den slagit stort, men nu är den bara en parantes i historien. Sorgligt men sant!

Ekonomi & sammanfattning:

Vem vill ha Sega 32X i dagens läge? Samlare helt klart! De som vill komplettera sin Segasystem samling, och den gruppen tillhör jag! Att köpa den i Sverige kostar mellan 600-2500:- beroende på om du vill ha den complete in box eller inte. Var noga med att kolla upp att alla kablar finns om du ska köpa en! Är priset på en 32X väldigt lågt är sannolikheten att kablarna saknas stor, och då får du vara beredd på att lägga ut extra pengar. Linkcables säljs inte retail här i Sverige (så vitt jag vet), och i såna fall måste du jaga privata tillverkare som mig. Samma sak gäller transformatorer! Allt är second hand, och då lär du vara beredd att öppna plånboken. Spelen till 32X kostar över 500:- här i Sverige i sin kompletta form, så jag rekommenderar Ebay för det ändamålet. Själv använde jag min Mega Everdrive (som ni kan se på bilderna), då jag bara ville ha hårdvaran i min ägo. Som avslutning vill jag säga att Sega 32X lyckades bra mycket bättre än Atari Jaguar med att övertyga mig om en “nextgen” idé. Timingen var som jag berättat om tidigare helt och hållet fel, men spelen presterade! Är man intresserad av Segas historia kan det vara på sin plats att prova en 32X.

Den är i allra högsta grad retro 🙂

//Stefan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s