The Elder Scrolls online – Second opinion.

God kväll!

Det är inte ofta jag spelar nya spel, och det är ytterst sällsynt att jag köper på mig ett efter att jag inte har fastnat för det som betatestare. Som ni läsare redan vet så är jag ganska såld på svunna eror där spelen var lika pixliga som valda sektioner av “Britney_upskirt,jpg”, men ibland får jag för mig att göra irrationella saker. De flesta som har hängt med i mina bloggar vet även att jag är en fan av mmorpg-genren, och att jag har varit en mer eller mindre hängiven spelare av World of Warcraft. Denna titel har dock blivit lagd på hyllan efter dryga 9 års spelande då jag känner att Blizzard (som ger ut spelet) kanske håller på att tappa greppet om sin skapelse. Jag kan nog inte säga säga det med 100% säkerhet förrän nästa expansion kommer ut.. om en halv evighet, men som det är just nu förutspår jag att de kommer att tappa väldigt många spelare under 2014. Men det är inte WoW det ska handla om nu!

Det ska handla om second opinions & TESO:

Screenshot_20140404_083048

Jag har en gedigen bakgrund som betatestare av mmorpg’s. Jag har testat alla de riktigt stora mmo-titlarna ända sedan WoW var på väg ut (slutet på 1994 dvs), fram till nu. Varför? Mmo’s är en speltyp som kräver att man investerar lite tid (eller som jag gjorde förut : halva mitt liv), och jag vill inte köpa på mig titlar som är halvdana hafsverk. De allra flesta titlar jag har kört igenom under åren har fallit under just den kategorin : “Halvdana hafsverk”. Vill jag förtränga verkligheten en stund så ska spelet vara något alldeles extra, och helst ha ett djup som upptar mer än 1% av min totala hjärnkapacitet. Spelet det handlar om ikväll är The Elder Scrolls online, och precis som med alla andra mmo’s (hittills) fick jag en inbjudan som betatestare. Jag ska ta och erkänna att jag avskrev spelet som en parantes nästan direkt!

Screenshot_20140404_083400

Varför?

Många andra mmo’s har som uppgift att dra dig rakt in i spelet, för att sedan uppsluka dig totalt. TESO gjorde inte det för mig under betafasen, på något vis. Jag skakade på huvudet och undrade hur fan de tänkte när de förde över en av världens absoluta största singeplayer serier till onlinevärlden. Nästan alla andra mmo’s jag testat brukade ha en eller flera features som jag verkligen kände att “det här vill jag kika närmare på”, men inte TESO. Jag stängde ner det efter typ 3 genomspelningar och gjorde min sedevanliga “betatester survey”, där jag förklarade att jag med högsta sannolikhet inte skulle spela spelet när det väl släpptes för allmänheten. Det drog helt enkelt inte in mig på något sätt, och jag tyckte att det kändes platt som en pannkaka. Sen sade jag upp min prenumeration på WoW och tänkte att jag skulle få lida igenom Farm hero Saga under resten av mina dagar. Sen agerade jag irrationellt!

I väntan på något annat:

Samtidigt som jag betatestade TESO, så betatestade jag även Wildstar (slå upp det, för jag tänker inte beskriva det). Releasedatumet för det spelet är den 3:e Juni (tror jag), och jag gillar verkligen det spelet. WoW hade jag som sagt stängt av helt, men TESO hade ett datum för pre-release för ett par dagar sedan. Jag tänkte : Vad fan, jag har ändå inget annat att fördriva dödtiden på. Jag köpte på mig en kopia och provade spelet igen, trots att jag inte gillat det alls under betan. Jag kan erkänna att det kändes motigt i början, och jag funderade på om investeringen egentligen hade varit så smart.. men efter ett par timmar så växte spelet faktiskt på mig. Jag övergav inställningen från WoW (där allt egentligen bara handlar om att en sak : En evighetsloop med gruppspelande för att hitta grejor som gör din elektroniska penis (eller muff) lite större eller slipprigare än alla andras. Jag tog mig an TESO som ett singeplayer spel, fast med sällskapet av andra människor, och vips så fastnade jag. När jag väl kopplade bort den smått extrema tävlingsinstinkten från WoW så infann sig nöjet med att verkligen spela spelet. Då gillade jag The Elder Scrolls online.Jag hade fel om spel helt enkelt, och det händer fan inte ofta!

Screenshot_20140404_132527

Mmo-skadad?

Som ni kanske har märkt så är det här inte en rescension av spelet, utan mest en reflektion av hur inrotad man kan bli i ett beteende. Jag tror jag är (som underrubriken beskriver) mmo-skadad. Det är en genre som gått från spel till tävling! Det är alltid nyttigt med lite tävlan, men i samma sekund som det går över i ett rent vansinne att bevisa sig online så förändras kulturen mellan spelarna som spelar (insert game X here). WoW är ett praktexempel på hur anonyma idioter kan förstöra en hel spelupplevelse. Det är inte längre en frågan om att ha roligt, det är en frågan om elitklass och B-klass. Fråga vem som helst som fortfarande spelar det, och de kan intyga på att jag har rätt. TESO tog sin goda tid på sig att slita det tankesättet ur mig, men när jag väl släppte det så var det riktigt roligt. Man inspireras till upptäckarlust, till att uppleva historier, och att fritt bygga den karaktär man skapar när man startar spelet för första gången. När jag för första gången körde igång spelet “i sin live version”, så letade jag direkt efter all möjlig “min/max” matematik som var möjlig. Fråga gärna en mmorpg nörd nära dig vad det betyder! Man handlar instinktivt i en situation man tror sig känna igen helt enkelt.

Screenshot_20140404_194012

Jag hade fel!

Det går faktiskt att spela mmorpg’s för att de är roliga, och jag blir förbannad på mig själv för att jag tappat den instinkten. WoW-skadad for life? Ju mer jag tänker på det, destå mindre vill jag någonsin starta mitt WoW-konto igen. Jag har alltid haft mitt retrospelande på alla gamla godingkonsoller och datorer för att minnas hur skoj det var, men det kanske går att spela ett mmorpg för att det faktiskt är underhållande år 2014? TESO fick mig att tänka till på allvar så fort jag gett det ganska mycket extra tid. Man kan spela på ett sätt som inte kräver att man alltid tävlar för att vara bäst…tydligen?

Summa sumarum:

I skrivande stund spelar jag med ett gille som har 500 medlemmar (ett gille är en folksamling som spelar under samma “flagg”). Många av dem verkar ha flytt undan WoW precis som mig, och för första gången på länge så ser jag nästan uteslutande positiva kommentarer och meddelanden i en miljö som var på gränsen till fientlig varje gång jag loggade på i ett spel.. som jag nästan tror har spelat ut sin roll år 2014. Den som lever får se : Jag rekommenderar iaf TESO till den som vill kunna slappna av i sitt spelande, i en genre som de (troligtvis som mig) trott gått förlorad för länge, länge sedan.

Ibland blir man glad över att ha fel 🙂

Nu dricker vi öl och kastar trosor på varandra!

//Stefan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s