Atari Jaguar – Någon måste komma sist.

God Eftermiddag!

Efter många om och men är det äntligen (?) dags för ännu en review i retroteknologins tecken. Jag har nämnt i tidigare poster att just den här rescensionen ska komma, men att jag gång på gång misslyckats med att författa något vettigt. Nu ska jag dock försöka att ge en rättvis sammanfattning på den troligtvis mest utskällda konsollen genom tiderna : Atari Jaguar: Spänn fast säkerhetsbältena!

1993!

En tid då allt mättes i “bitar” på konsollscenen. Det var lite som dagens Megapixel hysteri bland digitalkameror. Ni vet, “Ju fler Mpixels, destå bättre” mentaliteten. Nu vet ju (förhoppningsvis) ganska många att det inte är så enkelt. Mer är helt enkelt inte alltid bättre, men Atari red på den vågen när man lanserade världens allra första 64-bitars konsoll : Jaguar! Frågan är: Var den det monster som alla tv-spelsälskare hade väntat sig? Kanske det.. men inte på det sätt man hoppats på hemma i tv-sofforna.

DSC_1016

Här ovan har vi en bild på mitt exemplar av det som Atari trodde skulle slå ut både Super Nintendo,Sega Megadrive & tom Panasonic 3DO. Innan vi går in på den brutala urkraften som Atari påstod sitta under huven på denna apparat, tycker jag att vi tar en titt på den rent estetiska presentationen. Som ni kan se på bilden så var Atari’s designers med högsta sannolikhet stenhöga på PCP eller något, för att kalla maskinen vacker är snudd på omöjligt. Jag har kommit fram till att den ser ut som en korsning mellan ett askfat och ett våffeljärn.. med fartränder på. Än värre är den så kallade kontrollen.. Vi tar en till bild.

DSC_1018

Den här kontrollen… saknar jag nästan ord för att beskriva ordentligt. Förutom att den är stor, klumpig och ergonomisk som en järnjungfru så ser den nästan ut som kontrolldosan till en gammal Grundig TV (som vi hade när jag var liten). Om Jaguar skulle toppa någon som helst lista så vore det för världens absolut sämst designade handkontroll! Jag har testat många risiga kontroller under mina dagar som nördarnas prins, men den här tar hem priset! Grattis Atari, vad tänkte ni på?

Nu har jag spottat färdigt på den estetiska delen, och med det sagt tar vi och lyfter på huven för att se om det blir bättre där. Den skulle ju trots allt vara ett 64-bits monster, eller hur var det egentligen?

The Hardware (med hjälp av Wikipedia):

Processors:

 • “Tom” Chip, 26.59 MHz
  • Graphics processing unit (GPU) – 32-bit RISC architecture, 4 KB internal cache, all graphics effects are software based.
   • Core has some additional instructions intended for 3D operations
  • Object Processor – 64-bit non-programmable; provides all video output from system.
  • Blitter – 64-bit high speed logic operations, z-buffering and Gouraud shading, with 64-bit internal registers.
  • DRAM controller, 8, 16, 32 and 64-bit memory management
 • “Jerry” Chip, 26.59 MHz
  • Digital Signal Processor – 32-bit RISC architecture, 8 KB internal cache
   • Similar RISC core as the GPU, additional instructions intended for audio operations
  • CD-quality sound (16-bit stereo)
   • Number of sound channels limited by software
   • Two DACs (stereo) convert digital data to analog sound signals
   • Full stereo capabilities
  • Wavetable synthesisFM synthesis, FM Sample synthesis, and AM synthesis
  • A clock control block, incorporating timers, and a UART
  • Joystick control
 • Motorola 68000 “used as a manager”.
  • General purpose 16/32-bit control processor, 13.295 MHz

Other Jaguar features:

 • RAM: 2 MB on a 64-bit bus using 4 16-bit fast page mode DRAMs
 • Storage: ROM cartridges – up to 6 MB
 • DSP-port (JagLink)
 • Monitor-port (Composite/S-Video/RGB)
 • Antenna-port (UHF/VHF) Fixed at 591 MHz in Europe
  • Not present on French model
 • Support for ComLynx I/O
 • NTSC/PAL machines can be identified by their power LED colour, Red = NTSC, Green = PAL

“Do the math!”

Ovanstående subrubrik använde Atari i sina reklamer för att marknadsföra detta 64-bits monster. För er som av någon anledning faktiskt tittade på föregående “datablad”… ja, riktigt så sant var det väl ändå inte, eller hur? I grund och botten så jobbade Atari Jaguar med en 32-bits cpu & gpu, men med 64-bits hjälpprocessorer. Atari’s ledning hävdade dock att dessa hjälpprocessorers blotta närvaro på moderkortet var mer än tillräckligt för att få kalla maskinen “64-bit”. You do the math? Jo, pyttsan ja.

Men spelen då din *#!”%& hårdvarunörd?

Vi sparar väl det bästa till sist, eller hur?

Bättre än sådär blev det inte! När vi nu tagit oss igenom usel estetik & tveksamt sammansatt hårdvara kan jag konstatera att spelen till denna gudsförgjätna konsoll hamnar någonstans mellan en gammal Amiga 500 och en 486-SX25. När jag själv köpte på mig den här konsollen till samlingen var jag av åsikten att “Nog för att det har skällts mycket på den, men SÅ djäkla illa kan det väl inte vara?”. Jo det kan det.. tydligen! Atari Jaguar tar hem priset som den absolut sämsta konsollen under 90-talet, och det med råge. Jag tror att företaget nådde en helt ny nivå av ordet “overhype” när man lanserade den här stinkande skithögen till maskin, som tack och lov blev överkörd året därpå av både Sony & Sega. Den tvingade även bort Atari från tv-spelsmarknaden en gång för alla (vilket förvisso var synd), men jag kan faktiskt förstå det. De allra sista maskinerna försvann från butikshyllorna 2007 till pizzapriser (no kidding), men den lever faktiskt kvar än idag tack vare små grupper av frenetiska fans som tillverkar homebrews. Kul att det finns några som uppskattar den iaf 🙂

Vill du äga ditt eget exemplar av Atari Jaguar?

Köp mitt! Skämt åsido, du får betala runt 1300-1500:- för ett boxat exemplar. Spelen är tyvärr ganska dyra och landar någonstans mellan 200-500:- styck. Om du vill ha en så är det inte för att plocka fram och spela på, utan för att minnas ett stycke vedervärdig spelhistoria. Jag tror att jag ska bygga ihop min Jaguar med det nya våffeljärnet vi köpte för ett tag sen.. Det blir nog populärt. Då får jag iaf mer användning för den än vad jag har nu 🙂 Mina damer och herrar : Är ni inte absoluta hardcoresamlare så rekommenderar jag att ni tar lååånga omvägar runt den här apparaten!

Stay retro, grow your pubes (out of proportion)!

//Stefan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s