ZX Spectrum Vega – Något att investera i?

 

God kväll (natt) ?!

Det är inte ofta jag gör inlägg när det handlar om retrodatorer, men jag tänkte faktiskt smyga undan från konsollfronten en sväng och babbla lite om ett “retrorevival” projekt som faktiskt snappat upp mitt intresse. Denna gång handlar det om en nylansering av en gammal dator, nämligen ZX Spectrum. Jag hade inte höjt på ögonbrynen om det hade varit en direkt kopia av den gamla burken, men den här gången handlar det om ZX Spectrum Vega : Ett fundraisat projekt där Sir Clive Sinclair (som utvecklade orginaldatorn) är involverad. Det är lite nygammalt, och faktiskt ett ganska intressant projekt.

8-bit love:

ZX Spectrum… Brings back the memories! Jag ägde aldrig någon själv, men jag hade vänner som gjorde det. Mitt tidigaste minne av en ZX Spectrum presenterade sig själv genom en sportlovsaktivitet en gång för länge sedan. Jag tror att jag var 9 eller 10 år.. Jag och en vän besökte ett ställe i stan där man hade en hel hög med Spectrumdatorer uppkopplade. På den tiden var det inte helt vanligt med hemdatorer, så för en nörd som undertecknad var detta besök himlen! Framför alla flimrande skärmar satt människor och programmerade, spelade och diskuterade. Denna lilla svarta dator med sladdriga gummiknappar var centrum för upplevelsen, och jag var fast direkt. Det som hände på skärmen var som en drog för mig. Istället för att sitta passiv och bara blänga på tv så kunde man faktiskt göra något själv. Det är naturligtvis självklarheter idag, men på den tiden (dvs runt 1984-85) så var världen inte lika digitaliserad 🙂 Man kan inte låta bli att vara lite nostalgisk.

Minnen av seghet:

Senare kom jag som sagt i kontakt med en vän som hade en ZX Spectrum 48k hemma. Jag minns än idag spänningen när vi satt och laddade spel från kassett. ZX Spectrum hade ingen dedikerad bandspelare som tex Commodore 64, utan man körde med vad som fanns tillgängligt i hushållet. Jag minns så väl att vi kopplade en gammal bergssprängare till datorn.. Det såg så sjukt rustiskt och dumt ut att det inte var klokt. Än värre var att man inte visste om spelen funkade eller inte. Att ladda ett spel via kassett på ZX Spectrum kunde med lätthet ta 10 minuter, och gick något fel så fick man inte veta det. Ni som har ägt en Commodore 64 känner till syntaxet “Load error”. Det fanns inte på denna gamla burk 🙂

Men Spectrum Vega då?

Ja, varför ZX Spectrum Vega då? Man kan med lätthet emulera sagda maskin via en pc, så varför lägga pengar på en nyproduktion av en gammal dator? För mig handlar det om nostalgi, och att grundaren av märket är inblandad. Med tanke på att projektet är fundraisat så misstänker jag att maskinen inte kommer att massproduceras (på stor skala), och därmed kommer att bli värdefull i framtiden. Jag gillar idén bakom produktionen. Man har tagit allt som varit viktigt från den gamla datorn och tryckt ner i en handkontroll. Spana in detta!

Last Words:

Jag tror nog att det här kan vara ett värdigt tillägg till min retrosamling. Jag ska dock bida min tid litegrann. Barnsjukdomar vill jag gärna ha bort, men efter det är jag mer än beredd att investera de dryga 1500:- det kostar att införskaffa sig själv ett exemplar av denna (till synes) härliga maskin. Förhoppningsvis har jag inspirerat någon annan Spectrum-nörd där ute i vårt avlånga land med denna post! 🙂

Ha en trevlig kväll:

//Z

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s