Replay : Conker’s Bad Fur Day / Live & Reloaded.

God Kväll!

Dags att köra en “Replay” av en kär gammal goding från det förgångna! Den här gången kommer det att handla om “Conker’s bad fur day”, ett spel som först släpptes till Nintendo 64, och sedan släpptes i uppdaterad version till Xbox/Xbox 360. Jag har valt att lira den senare varianten då det är direkt plågsamt för ögonen att köra Nintendo 64 spel på dagens stora tv-skärmar. Ja, precis så gräsligt ser det ut!

Bakgrundsinfo:

När det gäller kategorin “Replay” så försöker jag att välja spel som på ett eller annat sätt har varit extraordinära när det begav sig. De kan ha varit banbrytande för sin genre, de kan vara tidlösa klassiker, eller (som i detta fall) helt enkelt ha stuckit ut ur mängden så pass att de är värda att damma av och spela igen. Så, vad var det som fick just “Conker’s bad fur day” att vara speciellt?

Nintendo & familjevänlighet:

conkers-bad-fur-day-n64

Företaget Nintendo är något man allt som oftast förknippar med familjevänliga speltitlar. Frontfigurerna Mario, Zelda, Link, Kirby mfl persionifierar företagets inställning till spel, och där de figurerar råder familjevänligheten i allra högsta grad. Det handlar om rena, finslipade upplevelser för allt och alla. Jag har inget ont att säga om det, för spelen är trots allt riktigt roliga. Det som gör just “Conker’s bad fur day” värt att ta en närmare titt på är hur det avviker från alla Nintendo’s principer. Det är ett traditionellt plattformsspel med en ordentlig twist : Det handlar om en girig, självisk ekorre som älskar att dricka alldeles för mycket alkohol. Världen det hela utspelas i är inte mycket bättre: Den är fylld till bredden med svordomar, onödigt våld, nazifiender, pruttskämt och rapar… och så många andra saker som förvandlar hela spelet till en sanslös kakafoni/parodi på allt man trodde att man kände till om genren!

Rare did it:

Företaget bakom detta spel heter Rare och är kända för spel som Donkey Kong Country, Killer Instinct mfl. Fler av deras titlar var banbrytande för sin respektive konsoll, och när det begav sig var Rare ordentligt respekterade för sin kvalitet på spelen. Conker’s bad fur day behöll den sedevanligt höga kvaliteten, men vände upp & ner på precis allt när det gällde familjevänligheten som Nintendo stod för. Därför uppskattar jag detta spel. Humorn är ordentligt låg, och det bjuder in till många skratt 🙂

DSC_1633

Ovan kan ni se en bild från början av spelet. Conker är bakfull som en gris efter en alldeles för sen kväll på krogen, och målet med spelet är att ta honom hem till sin flickvän Berri. I scenen ovan får man grundläggande instruktioner av en aspackad fågelskrämma vid namn “Birdy”. Scenen sätter snabbt stämningen för resten av spelet. Man fattar att detta spel inte riktigt är som alla andra plattformslir. Innan 10 minuter av spelet har gått så har man spöat skiten ur fiender med en stekpanna och dessutom klubbat en Gargoyle med massiv arselvärk (från att ha suttit på gotiska byggnader). Detta ackompanjerat av svordomar i nästan varje dialog som utspelar sig titt som tätt. Det är så långt ifrån Nintendo som man kan komma. Ännu roligare blev det när jag för första gången dog i spelet.

DSC_1634

Inget tillbaka till titelskärmen här inte… Istället blir jag presenterad för döden själv som kommer springande och vrålar med mörk röst i en megafon. När megafonen plötsligt ger upp och avslöjar dennes riktiga röst kan jag inte låta bli att skratta. Alla som någon gång har provat på att andas in en osund mängd helium kommer att känna igen sig. Att han dessutom heter Gregg gör ju inte saken mindre rolig hehe. Så fortsätter det… och nu går vi in på det tunga artilleriet! 😉

Bossarna:

Ni har väl fått en liten bild av hur det här spelet verkar vara, eller hur? Höjdpunkterna är väl representerade av bossarna för varje level, och istället för att försöka beskriva dem så tror jag att jag låter en video göra spelet rättvisa. Fantasin hos utvecklarna är det inga fel på 😉

Behöver jag säga mer? En operasjungande bajshög som man ska bombardera med dasspapper! Lika genialiskt som det är lågt, och jag kan inte låta bli att garva. Jag vill inte spoila för mycket, men många av bossarna går i samma plumpa spår som denna. Det handlar inte nödvändigtvis om bajs, men det är precis lika lågt och roligt. Pubertalt så det heter duga, men man lär unna sig att garva åt grundläggade kroppshumor ibland 🙂 Again : Är det här ett spel som släppts till en Nintendomaskin en gång i tiden??

Slutsats:

Gillar du plattformsspel? Gillar du låg humor? Gillar du pussel? Prova gärna det här spelet! Även om kontrollen inte är perfekt och kameran kan lämna en del att önska så är det fortfarande genuint roligt och fyllt till bredden av humor. Conker’s bad fur day har sin plats i historien som det mest udda spel som någonsin släppts till Nintendo 64. Versionerna till Xbox/360 är snyggare men inte ett dugg bättre. Jag har inte kommit på någon finurlig betygsskala än, så jag lämnar er hängande i bollarna på den fronten.

DSC_1638

Until next time : Ha en trevlig kväll! Nu ska jag gräva vidare bland mina Xbox-spel. Kanske hittar jag ännu en klassiker? Den som lever får se. Vi hörs garanterat igen 😉

//Z

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s