Replay : Wonderboy in Monsterland (SMS).

WonderBoyInMonsterLand-Title

God Kväll!

Dags för ännu en sektion av “Replay”, och den här gången ska det handla om ett av mina favoritspel till Sega Mastersystem : Wonderboy in Monsterland! Den här titeln faller helt klart under kategorin “tidlösa klassiker”, då den än idag lyckas roa mig som när det begav sig. Varför? Om detta ska jag berätta 🙂

Plattformar & en skvätt Rpg:

Det ska erkännas att jag är en sucker för plattformsspel! Mariospelen, Sonic, Metroid, you name it! Jag gillar dem alla på sitt eget vis, men det jag gillar med just Wonderboy in Monsterland är att man gör en ganska egen take på genren. Förutom allt hoppande och bossfightande så har man även adderat en par stänk från rpg-genren. Man har lagt till en liten story (även om den är långt ifrån djuplodande) och möjligheten att köpa nya rustningsdelar, svärd och sköldar. Det kanske inte låter som så mycket, men det gör en hel del för spelet. Varför? Wbiml (som det får heta from nu) bygger inte så mycket på platformsperfektion a’la Mario, eller brutal hastighet a’la Sonic. Allt går i ett lägre tempo, och utan dessa extra attiraljer skulle spelet inte vara särskilt intressant. Storyn ger dig anledning att utforska världen noggrannare, och möjligheten till uppgraderingar gör att man faktiskt kämpar för att få ihop valuta nog att kunna köpa spelets olika grejor. Utan dem är man mer eller mindre chanslös senare in i spelet.

Från arkad till 8-bit:

Jag har testat många varianter av detta spel. Arkad, Megadrive, PC Engine, och sist men inte minst Sega Mastersystem! Ska jag vara helt ärlig så är den sistnämnda den absolut bästa av dem alla. Det låter kanske lite underligt.. en 8-bitsvariant bäst? Jag ska visa ett par bilder som demonstrerar varför:

large

Wonderboy in Monsterland / Arkad.

Wonder_Boy_in_Monster_World_GEN_ScreenShot2

Wonderboy in Monsterland / Sega Megadrive.

Om man jämnför de ovanstående versionerna med spelbilden längre upp i posten så kanske det går upp för er varför jag gillar SMS versionen bäst…inte det? Well, i alla andra versioner så har man irriterande användargränssnitt. I arkadversionen så går säkert 40% av bilden åt till enbart det. Versionen till Megadrive är lite snällare, men fortfarande enormt irriterande. SMS versionen känns väldigt ren och snygg i jämnförelse, och allt man behöver göra för att komma åt menyerna är att trycka på Pause-knappen på konsollen. Bra mycket bättre genomfört! Nu ska vi ta och gå vidare till det allra viktigaste :

Gameplay : Timing is everything!

Ovan kan ni kika på en video direkt från spelet. Kolla inte igenom hela om ni vill undvika spoilers!! Man får iaf en bra bild hur spelet faktiskt fungerar, och en sak som är säker är allt bygger på timing. Förutom allt hoppande och klättrande på rörliga/fallande plattformar så bjuder även spelets finder på en utmaning. Allt handlar om hur du positionerar dig och hur du timar svärdsviftandet. Ibland är det enormt irriterande när man är en sekund för sen eller för tidig med en sving, och där resultatet blir att man förlorar liv. Att ta sig igenom sektioner som är tätt packade med monster kan ibland vara tålamodsprövande till den mildra gräns att man nästan känner för att knäcka kontrollen över knät! Varför? Allt går naturligtvis på tid, och är man för långsam förlorar man (återigen) liv sakta men säkert.

Bossar:

Vad vore ett plattformsspel utan en stadig skara bossmonster? Wbiml har självklart sin uppställning med knasiga och tålamodsprövande bossar! Allt ifrån döden själv, till hoppande jättesvampar (!?) till den udda sfinxbossen (porträtterad här under)…Jag tänker inte berätta något extra om bossarna, men de varierar ordentligt i svårighetsgrad och lär säkerligen framkalla en och annan svordom under tiden du avverkar dem i jakt på nycklar som låser upp dörren till nästa level 🙂

Slutmålet då?:

Som i så många andra spel så är ditt mål att avverka nivå efter nivå i jakt på den slutgiltiga bossen (i detta fall en drake). Det behöver inte vara så mycket svårare än så tycker jag. Det är resan dit som är rolig. Jag har själv inte klarat av spelet (vare sig när det begav sig eller nu), men jag tänker göra mitt bästa för att en dag få se hur spelet slutar. Gillar du plattformsspel så rekommenderar jag att du gör detsamma 🙂

Slutord:

Vill du testa spelet så kan du helt enkelt tanka hem en emulator och romfilen från någon obskyr site, eller också kan man göra som mig och köpa orginalet för ett par hundra spänn och faktiskt uppleva det på den riktiga maskinen!

DSC_1644

DSC_1645

Jag rekommenderar spelet varmt till den som vill ha en lite annorlunda plattformsupplevelse 🙂

//Z

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s